Kies je ervoor om geen klantenkaart bij de supermarkt te nemen? Bijvoorbeeld omdat je het qua privacy geen prettig idee vindt? Dat kan dan flink in de kosten lopen, schrijft NRC.
De krant deed onderzoek onder 1000 lezersdeelnemers.
Kortingen bij supermarkt
Van alle grote supermarkten geven alleen de Plus, Aldi en Dirk kortingen zonder dat je een klantenkaart in bezit hoeft te hebben. En de kortingen die je bij de andere grote supermarkten misloopt, kunnen flink zijn. Zo spreekt NRC over ‘minimaal enkele tientjes’ per jaar, tot ‘uitschieters van 600 euro’.
Die 600 euro wordt voornamelijk bij grotere gezinnen misgelopen, die hun boodschappen doen bij één supermarkt. NRC neemt als voorbeeld supermarktketen Albert Heijn, en dan vooral hun Premium spaarprogramma. Daar betaal je jaarlijks € 14,99 voor, en daarvoor krijg je standaard 10 procent korting op hun bio-producten en gepersonaliseerde aanbiedingen.
600 euro per jaar
Supermarkten Vomar en Lidl maken reclame met deze 600 euro per jaar, om zo klanten te overtuigen om zich bij hun klantenprogramma te voegen. De kortingen bij een supermarkt die gebruikers daar krijgen zijn gelijk; er is bij die twee supermarkten geen sprake van gepersonaliseerde aanbiedingen.
Om die aanbiedingen te krijgen, gepersonaliseerd of niet, ruil je wel iets in: supermarkten zijn namelijk maar al te blij met de data van hun klanten. Een exacte schatting of berekening van hoeveel die data waard zou zijn is er niet, aldus Nick Bombaij. Hij doet onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam naar de effectiviteit van klantenbindprogramma’s, en sprak hierover met NRC.
Complex
Hij noemt zijn onderzoek ‘complex’, omdat de klantenbindprogramma’s enorm veel invloed hebben op het koopgedrag aan de klant. De klanten die bijvoorbeeld het Premium-programma van Albert Heijn hebben, zijn vele malen loyaler aan die keten. Volgens onderzoek zorgt dat voor 1 tot 4 procent meer uitgaven bij die supermarkt.
“We kunnen mensen niet in tweeën delen om te meten hoe hun koopgedrag zou zijn zonder zo’n programma”, aldus Brombaij tegen NRC.
Dat supermarkten hun data krijgen in ruil voor korting, nemen veel lezers van NRC maar voor lief. “Eigenlijk ben ik tegen dit soort kaarten omdat er informatie mee verzameld wordt. Maar in krappe tijden is de korting gewoon niet te versmaden”, vertelde één van de lezers aan de krant.