Geloof actrice Olga Zuiderhoek (79) maar: (te veel) zout is de duivel. Maar ook zonder kun je verdomd lekker eten. Ze schreef er zelfs een kookboek over.
EIGEN KOOKBOEK “Ik heb in 2014 een kookboek gemaakt. Ik zeg ‘gemaakt’ en niet ‘geschreven’, want ik ben geen schrijver, maar een actrice. Maar ik had een reden. Mijn vriend (componist en saxofonist Willem Breuker, red.) moest een levertransplantatie ondergaan en op de weg daarnaartoe moest hij natriumarm eten: zoutloos, in de volksmond. Ik stond in de keuken, starend naar het aanrecht: wat moet ik nou? Maar na een paar jaar had ik best wat recepten zonder zout op papier gezet, om ze niet te vergeten. Ik at altijd zoutloos mee om te proeven of ik iets lekkers had uitgevonden. Toen kwam er een vriend die vroeg om een natriumarm recept voor zijn neef, die nierfalen had en dus plotseling en onverwacht op zoutloos werd gezet. Zo gaat dat namelijk. Paf, afgelopen met dat gevaarlijke zout. Ik gaf een Aziatischachtig recept met gember, kokos en sesam. Je moet die recepten gaan bundelen, adviseerde die vriend. Dat heb ik gedaan, na Peter van Straaten gevraagd te hebben voor de tekeningen. Inmiddels is net de zevende druk aangekondigd.”
Exclusief voor
LINDA.abonnees
- Lees LINDA.magazine online
- Aangevuld met exclusieve interviews en verhalen
- Toegang tot exclusieve kortingen en winacties
- Maandelijks opzegbaar