Pak jij ook al maanden, of zelfs jaren, dezelfde houten lepels en spatels als je gaat koken? Grote kans dat ze onderhand zo’n viezige, donkere kleur hebben en stiekem vol bacteriën zitten.
Gebruik jij altijd dezelfde houten lepel om te koken? Zó maak je 'm schoon en bacterievrij
Daarom hebben we voor jou dé tip om ze weer spic en span te krijgen.
Houten keukengerei
Voordat we je overspoelen met schoonmaakadvies: houten keukengerei is in de basis handig om mee te koken. Ten eerste zijn houten spatels en lepels veiliger dan sommige kunststof varianten: ze geven geen schadelijke stoffen af aan je eten. Ook beschadigen ze de bodem van je pannen minder snel, ten opzichte van bijvoorbeeld RVS keukengerei.
Wist je dat je houten keukengerei beter niet in de vaatwasser kunt doen? Door de hitte en het vocht droogt het hout uit, waardoor het kan scheuren. In die scheurtjes nestelen zich etensresten en bacteriën, wat je natuurlijk wil voorkomen. Wat dan wel? Gewoon met de hand schoonmaken, met een beetje afwasmiddel en een borstel. Maar, zo nu en dan hebben je houten lepels een grote schoonmaakbeurt nodig. En dat is dus ook hartstikke simpel.
Schoonmaaktip
Breng wat water aan de kook in een grote pan. Zet vervolgens je houten lepels en spatels er op z’n kop in terwijl het water doorkookt en laat dat ongeveer twintig minuten staan. Haal ze eruit en spoel ze af met water – doe daar eventueel wat afwasmiddel bij als je denkt dat ’t nóg schoner kan. Droog ze af en voilà: ze zijn weer als nieuw. Wedden dat je je na deze deep clean rot schrikt van de kleur van het water?
Een houten lepel heeft trouwens nóg een voordeel: hij helpt niet alleen tegen krassen of chemicaliën, maar voorkomt ook dat je pan overkookt. Kijk maar eens in het artikel hieronder.
