Orzo salade:
150 gr. orzo
1/2 komkommer
300 gr. cherry tomaten
1/2 rode ui
Kneepje citroensap
Bosje munt
Tzatziki:
1/2 komkommer
Sap van een halve citroen
250 gr. volle Griekse yoghurt
Klein teentje knoflook
Bereiden:
1. Kook de orzo volgens de verpakking, giet af en spoel af met koud water.
2. Snijd de komkommer in blokjes en cherry tomaatjes in kwarten. Snijd de halve rode ui in dunne maantjes en spoel af onder koud water om de scherpte eraf te halen. Hak de munt fijn en voeg alles samen met de orzo, een scheutje extra vierge olijfolie, een snuf zout en peper en een kneepje citroensap in een grote kom.
3. Snijd ondertussen de andere helft van de rode ui en de knoflook fijn en fruit dit ongeveer 5 minuten in een scheutje olijfolie in een braadpan (deze gebruik je in de volgende stap ook voor het bakken van de gehaktballetjes). Voeg de ui en knoflook toe aan het gehakt, samen met het zout, de gebrokkelde feta, chilivlokken en de oregano. Maak gehaktballetjes ter grootte van pingpongballetjes.
4. Bak de gehaktballetjes op een medium-laag vuur in een scheutje olijfolie in een braadpan tot deze gaar zijn.
5. Maak ondertussen de tzatziki. Schep de zaadlijsten van een halve komkommer met een lepel eruit en rasp op de grootste stand van een blokrasp (knijp eventueel nog wat extra vocht uit de geraspte komkommer boven een vergiet). Meng de komkommer met een geperst/ geraspt teentje knoflook, citroensap, Griekse yoghurt, zout en peper in een kommetje.
6. Serveer de gehaktballetjes met de orzo salade met de tzatziki erbij!