Heb jij de nieuwste aflevering van ‘Over Gewicht’ gezien en zag die geroosterde bloemkool met roze peperdressing er wel lekker uit? Dan hebben we goed nieuws.
BBQ-koning Jord Althuizen deelt hier het recept uit zijn boek BBQ feast on fire met je.
Geroosterde bloemkool
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 bloemkool, bladeren verwijderd
water
zout
200 g hummus
2 el gerookte olijfolie
Roze peperdressing:
2 tl roze peper, gemalen
1 el witte wijnazijn
3 el olijfolie
1 el platte peterselieblaadjes, fijngesneden
1 el kervelblaadjes, fijngesneden
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
2 eetlepels hazelnoten, geroosterd en geplet
Benodigdheden
BBQ met gietijzeren grillrooster om direct te grillen
Vijzel en mortier
Grote kookpan
Grote bak koud water
Schuimspaan
Bereidingswijze
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 15 minuten
Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 250 graden is bereikt. Zet ook een grote pan water op het vuur waar een hele bloemkool in past. Voeg per liter water 20 gram zout toe.
Zet de bloemkool rechtop en snij de bloemkool in 4 dikke plakken. Laat de bloemkoolsteaks daarna in het kokende water zakken en blancheer de steaks ongeveer vier minuten tot ze beetgaar zijn. Haal ze met een schuimspaan uit het kokende water en leg ze direct in het koude water om het kookproces te stoppen.
Meng de gerookte olie met de hummus en zet opzij. Kneus de roze peperbessen licht in de vijzel. Meng ze vervolgens met de olijfolie, de azijn, en de kruiden en zet dit apart.
Giet de bloemkool af en dep de steaks droog. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Gril daarna de steaks aan beide kanten op het gietijzeren rooster.
Schep een flinke lepel hummus op een schaal, leg de steaks erop en lepel er wat roze peperdressing overheen. Garneer met de geroosterde hazelnoten en geniet van je maaltijd.
Over Gewicht zie je elke woensdag om 20.30 uur bij Net5 en KIJK.nl.