Mmm, wie houdt er niet van een goede portie bitterballen bij de borrel en een vette hap op een lange zomeravond? Zo maak je die frituurpan óók weer schoon.
Een vervelende klus, maar wel zo verstandig om regelmatig te doen.
Frituurpan schoonmaken: de voorbereiding
Belangrijk voordat je begint: haal de stekker eruit en laat de frituurpan en -olie helemaal afkoelen. Zet ook de ramen open, want die frietlucht kan lang blijven hangen. Is het frituurvet nog geschikt om te hergebruiken, dan kun je dat terug gieten in de lege fles (die je natúúrlijk hebt bewaard). Drijft er van alles in het vet, gebruik dan een zeefje om dat eruit te vissen. Haal daarna de overtollige olie uit de pan met keukenpapier.
Hoppa, de kop is eraf! Vanaf nu kun je drie routes volgen. Volg je hart, zouden we zeggen.
1. Vaatwastablet
Wel zo makkelijk: sommige onderdelen van de frituurpan zijn vaak vaatwasbestendig, zoals het mandje en de binnenpan. Check van tevoren even of dat ook geldt voor jouw exemplaar. Mag of past het niet? Tover de friteuse dan om in een mini-vaatwasser: vul de bak voor ongeveer driekwart met water en gooi er een vaatwastablet in. Zet ‘m aan op 90 graden en laat tien minuten borrelen.
Haal daarna de stekker er weer uit, leeg de binnenpan en spoel deze goed af. Héél goed. Want je wil straks geen kroketten met vaatwastablet-smaak. Droog daarna af.
Het kan zijn dat een vaatwastablet te agressief is voor je friteuse. Giet er in dat geval een paar eetlepels soda in, in plaats van een tablet. Ook dit ontvet de pan en laat ‘m als het goed is weer blinken. Verder geldt voor deze optie hetzelfde als bij optie 1: tien minuten op 90 graden, daarna stekker eruit en goed afspoelen.
3. Afwasmiddel
Het zou zomaar kunnen dat je veel tijd over hebt én zin om zelf te schrobben. Helemaal prima (zeggen we met een licht opgetrokken wenkbrauw). Ook met afwasmiddel kun je de frituurpan schoonmaken. Maak een sopje van heet water en afwasmiddel en poets met een zachte spons de binnenpan, het mandje, de deksel en de buitenkant schoon. Nogal arbeidsintensief, en door al dat vet wordt ’t water nogal snel smerig. Het water vaak verversen, dus.
Gebruik hierbij geen schuurspons, want dat zorgt voor krassen. Er zijn overigens ook heuse friteusereinigers op de markt.
Hoe vaak moet je een frituurpan schoonmaken?
Dat is natuurlijk helemaal aan jezelf – maar het advies is om het na zo’n drie keer gebruik te doen. En hoe vaak dat dan is, hangt van jouw frituurgewoonten af…