Misschien wel het meest stressvolle weekend van het jaar staat voor de deur: boodschappen doen voor het kerstmenu. Geen paniek, wij helpen je uit de brand.
Met deze vijf recepten zet je zó een heerlijk kerstmenu op tafel.
Misschien wel het meest stressvolle weekend van het jaar staat voor de deur: boodschappen doen voor het kerstmenu. Geen paniek, wij helpen je uit de brand.
Met deze vijf recepten zet je zó een heerlijk kerstmenu op tafel.
(4 personen)
Wat heb je nodig
150 gekookte garnalen
1/4 krop ijsbergsla
1 avocado
2 tomaten
1/4 komkommer
Tuinkers of dille ter garnering
Voor de Thousand island dressing:
4 el mayonaise (of 2 el mayonaise en 2 el yoghurt)
1 el ketchup
1 el whiskey
Sap van 1/2 citroen
Peper
Zo maak je het
Snijd de sla, komkommer en tomaat fijn en verdeel die over een cocktailglas of kommetje. Snijd vervolgens de avocado in dunne plakjes, meng de garnalen met wat citroensap en peper en verdeel samen met de avocado over de glazen. Meng voor de dressing alle ingrediënten en schep deze over de garnalen. Garneer met een beetje peper, een schijfje citroen en wat dille of tuinkers.
(voor 4 personen)
Dit heb je nodig
600 g krieltjes
3 el olijfolie
1 teen knoflook
10 g rozemarijn
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 210 graden. Kook de krieltjes in 10 min. bijna gaar. Giet ze af, even laten uitdampen, doe ze in een ovenschaal en draai er flink zeezout over. Meng de olijfolie met gesneden knoflook en verdeel over de aardappeltjes. Rooster ze in 45 min. in de oven en tot ze mooi bruin en krokant zijn, schep ze af en toe om. Hak de rozemarijn een beetje fijn en voeg deze halverwege toe.
(voor 4 personen)
Wat heb je nodig?
200 g kalfmuis
20 g extra vierge olijfolie
1 knoflookteen
Voor de tonnatosaus
100 g tonijn uit blik in olijfolie
1 citroen (sap)
4 eidooiers
3 ansjovisfilets
Zwarte peper
150 ml extra vierge olijfolie
5 g uitgelekte kappertjes
Zo maak je het
Breng de kalfsmuis op smaak met wat peper en zout. Braad het vlees aan in een koekenpan en laat het met de olie en knoflook 30 à 40 minuten rusten in een voorverwarmde oven van 190 graden.
Maak intussen de tonnatosaus. Mix hiervoor alle ingrediënten behalve de olie en kappertjes in een blender tot een egale saus. Voeg vervolgens beetje bij beetje de olie toe. Krijg de saus een mayonaisestructuur? Dat betekent dat hij klaar is. Haal nu de kalfsmuis uit de oven en snijd hem in dunne plakjes. Serveer de saus over het gesneden vlees met wat uitgelekte kappertjes. Eet de vitello tonnato voor de ultieme smaakbeleving op kamertemperatuur.
(voor 4 personen)
Zo maak je het
300 g aubergines
25 g basilicum
150 g Parmigiano reggiano (geraspt)
400 ml gekruide tomatensaus
Bloem
7 g zwarte peper
8 g tafelzout
1 liter plantaardige olie
20 g knoflook
Zo maak je het
Snijd de ongeschilde aubergines in dunne plakken en leg ze in een vergiet. Strooi er vervolgens wat zout overheen. Laat ze een uur staan. Spoel de aubergineplakken daarna af onder koud water om zo het zout te verwijderen en dep ze droog met keukenrol. Haal ze door een bord met bloem en schud de overtallige bloem eraf. Fruit in een diepe pan de knoflook met wat zonnebloemolie en voeg daarna de resterende olie toe. Frituur daarna de aubergines in de olie; dit hoeft slechts een paar seconden aan iedere kant. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smeer de bodem van een ovenschaal is met een lepel tomatensaus. Zo plakken de aubergines niet aan de schaal. Leg een laagje aubergines in de schaal, gevolgd door wat geraspte kaas, wat blaadjes basilicum, een snufje zout, wat peper en een dun laagje tomatensaus. Herhaal dit tot de schaal vol is. Schep de resterende tomatensaus erbovenop en voeg als laatste een lekkere laag kaas toe. Dek de schaal losjes af met aluminiumfolie en zet deze 20 minuten in de oven. Haal dan het aluminiumfolie weg en bak de melanzane nog eens 20 minuten, tot de kaas geelgoud en knapperig is. Serveer met wat blaadjes basilicum en extra parmezaan.
(voor 4 tot 6 personen)
“Maak je geen zorgen: dit gerecht klinkt chic, maar is te simpel voor woorden. En het is zó lekker. Iedereen zegt bij het eerste hapje: ‘Wow!'”, vertelt Jet van Nieuwkerk.
Dit heb je nodig
1 blik gezoete kastanjepuree (gevanilleerd)
1 citroen of 1 sinaasappel
1 bak fromage blanc of kwark (eventueel gemengd met een scheutje room)
Zo maak je het
Doe de inhoud van het blik kastanjepuree in een kom en roer er een geperste citroen of sinaasappel doorheen tot je een smeuïge substantie hebt. Maak voor iedereen een eigen kommetje met 3-4 flinke scheppen kwark en daarbovenop twee eetlepels puree.
Makkelijk, maar o zo lekker (ook voor kids): het fruittoetje van Jet van NieuwkerkLees ook