Wafels: daar kun je meeste mensen wel voor wakker maken. Laat het deze dinsdag nou toevallig de Dag van de Wafel zijn. Het recept voor de klassieke variant ken je wellicht al, maar wist je dat je ze ook kunt maken van overgebleven eten in de koelkast?
Lekker én milieubewust: met deze recepten tover jij je kliekjes om tot heerlijke wafels
Too Good To Go, de app tegen voedselverspilling, deelt een aantal recepten waarmee je van restjes heerlijke wafels maakt.
Voedselverspilling
Volgens de Rijksoverheid gooiden Nederlanders in 2020 tussen de 97 en 100 kilo voedsel per persoon weg. Met een bevolking van ongeveer 18 miljoen mensen is dat een gigantische hoeveelheid. We kennen allemaal het fenomeen ‘kliekjes eten’, maar laten we eerlijk zijn: opgewarmde restjes kunnen soms best saai zijn. Gelukkig kun je ze ook eenvoudig omtoveren tot iets nieuws én lekkers.
Stamppot wafels met zuurkool & kimchi
Heb jij nog wat stamppot ingrediënten in de (koel)kast liggen en heb je zin om ’t een lekkere twist te geven? Dat is met dit heerlijke recept zo gefikst.
Voor 2 personen
Wat heb je nodig?
250 g aardappelrestjes
1 wortel (in plakjes van 1 cm)
1 ui (gesneden in ringen)
100 g zuurkool
100 g spekblokjes
1 rookworst
50 ml karnemelk
50 g kimchi
90 g bloem
1 ei
Wafelijzer
Boter of olie (voor het wafelijzer)
Hoe maak je het?
Kook de aardappelen met de wortel en ui gedurende 20 minuten. Tip: Gebruik je restjes gekookte aardappelen? Kook de wortel en ui dan apart en voeg daarna pas de overgebleven aardappelen toe. Pureer de aardappelen, wortel en ui.
Voeg de zuurkool, kimchi, karnemelk en het ei toe aan de puree en meng goed door. Bak de spekblokjes in een pan tot ze knapperig zijn en het meeste vet is vrijgekomen. Voeg ze toe aan het aardappelmengsel. Voeg de bloem toe en meng tot een stevig beslag.
Verhit het wafelijzer, vet licht in met boter of olie en schep ongeveer 2 eetlepels beslag per wafel in het ijzer. Bak tot de wafels goudbruin en krokant zijn. Serveer de wafels met gerookte worst en extra kimchi.
Pompoen risotto wafels
Heb je je risotto van gisteren niet helemaal op gekregen? No big deal, gebruik je restjes voor deze heerlijke risottowafels.
Voor 2 personen
Wat heb je nodig?
300 gram risottorestjes
Gegrilde pompoen
1 ei
50 g geraspte Parmezaanse kaas
50 g bloem (of panko/kruim voor extra crunch)
50 g crème fraîche
Een snufje peper en zout
Een theepel tijm of rozemarijn (optioneel)
Boter of olie (voor het wafelijzer)
Hoe maak je het?
Doe de restjes risotto in een grote kom. Voeg het ei, de Parmezaanse kaas en de bloem toe. Meng alles tot een stevig beslag. Voeg eventueel tijm of rozemarijn toe voor extra smaak. Breng op smaak met peper en zout
Verwarm het wafelijzer, vet licht in met boter of olie en schep een flinke lepel van het mengsel in het wafelijzer. Druk het licht aan. Bak de wafels (ongeveer 4 tot 6 minuten) tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveer je wafels warm, met crème fraîche, extra Parmezaanse kaas, en geroosterde pompoen (of pompoenpitten).
Wentelteefjes van overgebleven wafels
Het kan uiteraard ook dat je nog een aantal wafels in de kast hebt liggen. Daar kun je natuurlijk óók nog wat anders mee maken.
Voor 4 personen
Wat heb je nodig?
Overgebleven wafels
2 eieren
Vers fruit naar keuze
200 ml karnemelk
3 el suiker
2 el kaneel
2 el boter
Hoe maak je het?
Klop de eieren, karnemelk, suiker en kaneel samen in een diepe kom, zodat je er meerdere wafels in kunt laten weken. Laat je wafels een paar minuten in het mengsel trekken.
Verhit een pan en smelt de boter. Zodra de boter lichtbruin begin te kleuren, voeg je je wafels toe. Strooi tijdens het bakken wat extra kaneel en suiker over de wafels om ze licht te karamelliseren. Bak ze ongeveer 3 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en krokant zijn.
Houd de wafels warm in een voorverwarmde oven op 70°C terwijl je de rest bakt. Serveer met extra suiker en kaneel, vers fruit, en eventueel wat slagroom.
