Zeg je ‘spareribs’, dan spitst Iris van Lunenburg meteen haar oren. Want als ze érgens gek op is, is ’t wel een groot bord vol plakkerige ribbetjes.
In LINDA.loves schreef ze een ode aan haar favoriete maal.
Spareribs
Geen idee hoe het ooit is begonnen, maar feit is dat we het al jaren doen. Als er een nieuw restaurant in de stad komt met spareribs op de kaart, gaan mijn beste vriendin Claire en ik er meteen eten – van studentikoze all-you-can-eat-bergen voor 9,99 euro tot overpriced Aziatische fusionribbetjes. Toen we nog studeerden maakten we zelfs een heus schema in Excel. In de linkerkolom stond de naam van het restaurant, in het midden meldden we onze verwachtingen en op rechts noteerden we het uiteindelijke oordeel. Ik hecht weinig waarde aan dingen, maar deze Heilige Lijst der Spareribs is mijn kostbaarste bezit. No shame.
Toen de lijst even geen uitkomst bood vanwege de pandemie kreeg ik er een fantastische, nieuwe liefde slash verslaving bij. Namelijk: thuisbezorgde spareribs. En nu hoor ik je, net als Miranda Priestly in The Devil Wears Prada bij de suggestie van “Florals for spring?” denken: nou nou, echt aardverschuivend zeg. Maar denk toch nog even mee. Je bent lekker alleen thuis. Chillpak. Kaarsjes. Wijn. Dekentje. Netflixje. En dan, in alle rust en vrede, genieten geblazen. Sommige mensen zweren bij een dagje naar de sauna, een middag bij de kapper of een uitgebreide massage. Maar voor mij is onbekommerd, zonder afleiding sweet & spicy spareribs eten en rode wijn drinken de ultieme me-time.
Je zou het een guilty pleasure kunnen noemen. Maar ik voel me totaal niet schuldig, het hele mindervleesdebat uiteraard niet meegerekend. Op insta probeer ik soms nog een beetje de schijn op te houden met oesters en champagne in chique restaurants in Parijs, maar wie mij goed kent, weet wel beter.
En weet dus ook dat ik met ‘in mijn eentje eten’ ook écht in mijn eentje eten bedoel. “Moet je er niet een sticker met je naam op plakken?”, vraagt mijn vriend spottend als hij me met mijn bestelling op de bank achterlaat om met vrienden te gaan drinken. Lach maar, denk ik bij mezelf. Want als hij ’s nachts thuiskomt en nog wil snacken, weet ik precies hoe laat het is. Dacht het niet. Dus plaats ik de ribbetjes die nog over zijn strategisch achter in de ijskast, opdat ze ongeschonden de nacht doorkomen. Want spareribs zijn niet alleen heerlijk als diner, maar – geloof me – nog lekkerder bij het ontbijt.
De nieuwste LINDA.loves is helemaal in de decembersferen en ligt nu in de winkels. Kruip er zelf mee op de bank of doe ‘m cadeau onder de boom.