In de cocktailwereld is er één regel: hoe extravaganter, hoe beter. Ben jij chef cocktail dit weekend? Gooi er wat zelfgedroogde schijfjes sinaasappel, citroen of limoen doorheen.
Boordevol vitamine C, zullen we maar zeggen.
Sinaasappelschijfjes drogen
Let op: het is weinig werk, maar kost wel aardig wat (oven)tijd. Begin dus tijdig als je dezelfde dag nog aan die cocktail wil nippen. Kies voor handsinaasappels in plaats van perssinaasappels, want die laatste zijn sappiger – en dat duurt langer om te drogen.
Zo doe je het: verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Snijd de sinaasappel (of citroen of limoen) in schijfjes. Hoe dunner de schijfjes, hoe sneller ze straks droog zijn. Vervolgens leg je ze op een rooster. Zorg er daarbij voor dat ze elkaar niet overlappen.
Schuif het rooster in de oven en laat de schijfjes zo’n 2,5 tot 3 uur drogen. Hoe lang precies, is afhankelijk van de dikte. Het is dus verstandig om elke drie kwartier even te controleren of ze niet verbranden – dat zou toch zonde zijn. Je kunt de schijfjes halverwege nog even omdraaien. Laat ze daarna buiten de oven op het rooster afkoelen.
Bijkomend voordeel van zelf sinaasappelschijfjes drogen: je huis gaat er heerlijk van ruiken.
Gedroogde sinaasappelschijfjes gaan lekker lang mee. Bewaar ze in een luchtdichte pot op een donkere, koele plek. Niet in de koelkast. Als je ’t goed doet, zijn ze tot een of twee jaar houdbaar. Begint het te verkleuren, dan is het tijd om ze weg te gooien.
Tip: je kunt het gedroogde fruit ook door (ijs)thee of limonade mixen. Of bewaar ze als lekker tuttige herfstdecoratie.