Sta je net een bed and breakfast-waardig ontbijt voor te bereiden, barst je ei uit elkaar in het pannetje kokend water. Wat doe je ertegen?
Er zijn een paar manieren om te voorkomen dat-ie uit elkaar klapt.
Ei op kamertemperatuur
Hoe groter het temperatuurverschil tussen het ei en het water, hoe groter de kans dat het ei barst. Leg je ‘m direct vanuit de koelkast in kokend water? Kijk dan niet verbaasd als-ie het niet redt. Dit probleem kun je ondervangen door de eieren eerst op kamertemperatuur te laten komen. Van tevoren op het aanrecht zetten dus.
Koud water
Je kunt er ook voor kiezen om het ei in koud water op te zetten, in plaats van het water van tevoren te laten koken. Hierdoor warmt hij minder snel op en is de kans niet zo groot dat-ie barst. Lastig hieraan wel is dat je de kooktijd beter in de gaten moet houden. Keuzes, keuzes.
Gaatje prikken
Aan de onderkant van het ei (de bredere kant) zit een luchtbel. Zodra een ei kookt, komt daar druk op te staan, waardoor het sneller kan barsten. Wist je niet, hè? Prik een gaatje in deze bolle kant en je neemt dat risico weg. En geloof het of niet: daar zijn dus echte eierprikkers voor op de markt. Een speld of punt van een scherp mesje werkt ook prima.
Snufje zout
Heb je een gebarsten ei niet kunnen voorkomen, dan kun je de schade nog beperken – en wel met een beetje zout. Door zout in het kokende water te strooien, zou het eiwit sneller stollen. Zo loopt je ei minder snel leeg en houd je wat meer over. En dat is waar we het voor doen.