We zijn niet van het weggooien, wél van het hergebruiken. Dus ook bakpapier gaat gewoon hup, nog een keer mee de oven in. Maar wist je dat dit dus eigenlijk helemaal niet zo gezond is?
Dat vertelt toxicoloog Joke Herremans van ‘Waarzitwatin’.
Bakpapier
Ruim een derde van de Nederlanders gebruikt een vel bakpapier vaker dan één keer, blijkt uit onderzoek van Waarzitwatin. Wel zo zuinig. 39 procent van de ondervraagden denkt dan ook dat het hergebruiken van ovenpapier geen gevolgen heeft voor de gezondheid.
Maar dat is niet altijd waar, aldus Herremans, expert chemische stoffen. “Vaak heeft bakpapier een coating van siliconen of PFAFS. Chemische stoffen die er onder andere voor zorgen dat bakpapier water- en vetafstotend is.”
“Bij normaal gebruik komen deze stoffen (bijna) niet vrij in het eten. Maar bij te hoge temperaturen of bij hergebruik van bakpapier, kunnen deze stoffen wel in grotere mate vrijkomen.” Er bestaat ook PFAFS- en siliconenvrij bakpapier, deze moet je alleen nog wel even zelf invetten.
Aluminiumfolie
Ook handig om te weten volgens Herremans: leg een bakplaat nóóit met het papier los erop in de oven tijdens het voorverwarmen. Dit is namelijk brandgevaarlijk. Daarnaast is het verstandig om te checken of het papier niet tegen de ijzers of hete zijwanden komt.
Gebruik je aluminiumfolie als bakpapier, omdat laatstgenoemde net op is? Bij zout of zuur eten kunnen er kleine hoeveelheden aluminium in het eten komen. Dat verandert niet alleen de smaak van je (kerst)kalkoen, maar kan op den duur ook slecht zijn voor de gezondheid.