Grote kans dat je zowel een rol aluminiumfolie als een rol plastic vershoudfolie in de la hebt liggen. Maar wanneer gebruik je welke? En is de een beter dan de ander?
Graag gedaan: een lesje in folies.
Aluminiumfolie vs. plasticfolie
Aluminiumfolie is hittebestendig, dus geschikt om in de oven te leggen en bijvoorbeeld op de barbecue. Ook kun je er gerechten mee warmhouden.
Plastic vershoudfolie kan niet tegen hitte – maar daarmee kun je een gerecht wel zo goed als luchtdicht afsluiten. Als je een beetje thuis bent in de folies, weet je dat plasticfolie beter om een bakje of bord blijft plakken dan de aluminium variant. Verse gerechten die je wil koelen kun je daarom het beste met plasticfolie afdekken.
Bacteriën
Nog even over dat afdekken: bacteriën gaan goed op lucht en warmte. Belangrijk om je verse maaltijd dus goed af te dekken en in de koelkast te bewaren, het liefst binnen twee uur na bereiding. Je eten blijft dan nog één tot twee dagen goed. Als je het niet luchtdicht verpakt of lang buiten de koeling laat liggen, kunnen bacteriën snel toenemen. En dat wil je niet als je je hapje later weer gaat opeten. Hoe goed je het ook probeert, luchtdicht verpakken met aluminiumfolie gaat je niet lukken – gebruik dus plasticfolie.
Vervuilend
Nog een reden waarom je niet te scheutig moet zijn met aluminiumfolie: het is veel milieuvervuilender dan plasticfolie. Zo’n acht tot negen keer per gram, onderzocht de Keuringsdienst van Waarde. Ook is aluminiumfolie niet te recyclen. De meest duurzame optie is een ouderwets vershoudbakje. Of maak gewoon minder eten per keer klaar.