Het seizoen van de aardbeien loopt op z’n einde, en dat merk je als je er een doosje van hebt liggen in de koelkast: gauw beschimmeld. Hoe houd je het rode fruit toch wat langer vers?
Nou, let op.
Aardbeien
Van tevoren even wassen is natuurlijk altijd een goed idee. Want hoe blinkend ze er ook uit mogen zien, ook op aardbeien kunnen nog vuil en bacteriën zitten. Even voorzichtig afspoelen onder stromend koud water maakt de kans ook kleiner dat je een voedselinfectie oploopt.
Maar: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van tevoren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. En als je ze gewassen en gesneden in de koelkast zet, bederven ze ook nog eens sneller. Zou toch zonde zijn.
Langer bewaren
Daarnaast doen twee verhalen zich de ronde over hoe je de aardbeien langer vers houdt. Volgens het ene verhaal kun je het rode fruit – nadat je ze hebt gecheckt op beurse plekjes – het beste in een luchtdichte glazen pot bewaren. Dat zou beter zijn dan het plastic of kartonnen bakje waar je ze in de supermarkt krijgt.
Het andere verhaal luidt dat je de aardbeien in een open bakje legt met een keukenpapiertje onderin. Op deze manier wordt het overtollige vocht opgenomen, wat anders voor schimmel zou zorgen. Beide methodes werken ook voor ander fruit, zoals blauwe bessen en of bramen.