1 november is het World Vegan Day en daarmee ook de start van World Vegan Month. Om in de stemming te komen, hebben wij alvast een paar heerlijke vegan recepten verzameld.
Die zijn het proberen zeker waard.
The Vegan Society
Elk jaar op 1 november vieren veganisten over de hele wereld hun levensstijl. Volgens hen is deze manier van eten, kleden en leven , dus zonder enige vorm van dierlijke producten – gunstig voor de gezondheid én het milieu. De dag is bedacht door Louise Wallis, voormalig voorzitter van The Vegan Society, in 1994. Om deze speciale dag te vieren en de Vegan Month in te luiden, hebben wij een paar heerlijke vegan recepten op een rij gezet.
1. Pepernoten
Het is nog niet eens november, maar ze liggen al in de schappen: pepernoten. Helaas zijn ze allesbehalve vegan. Dit recept daarentegen is wél vrij van dierlijke producten en óók nog eens suikervrij. Win-win situatie.
2. Taco’s
Een klassieker uit de Mexicaanse keuken, meestal gevuld met bonen en gehakt. Maar bij deze variant gaat het net even anders, met plantaardig gehakt en tomatenpuree.
Een dikke maaltijdsoep om op te warmen in dit koude weer. De cashewnoten maken de soep heerlijk smeuïg, zonder dat er room aan te pas komt. Klinkt misschien als een rare combinatie, maar de smaak zal je verbazen.
4. Brownies
Dat je vegan eet, hoeft niet te betekenen dat je niet meer kunt snoepen. Deze brownie bijvoorbeeld zit bomvol chocolade, is afgetopt met een zoete karamelsaus én volledig vrij van dierlijke producten.
5. Sushi
Bij dit recept is er een verrassende draai gegeven aan de welbekende sushirol. De rijst is vervangen door quinoa en de vis door komkommer en avocado. In 45 minuten liggen deze Japanse vegan rollen op je bord.
Een goed begin is het halve werk. Daarom is ontbijten ontzettend belangrijk. Dit recept smaakt én ruikt naar appeltaart. Alsof dat nog niet overtuigend genoeg is: het is ook nog eens in minder dan vijftien minuten klaar.
7. ‘Boter’koek
Zonder boter, maar mét banaan. Nog steeds de smeuïge en zoete boterkoek zoals je hem gewend bent – maar wel de verantwoorde variant –. Een lepel dadelstroop om hem af te toppen en smullen maar.
8. Hummus
Als je normaal gesproken niet vies bent van een dikke laag aioli op toast voor bij de borrel, dan kan een vegan vervanger vinden soms wat lastig zijn. Deze veganistische hummus is een ontzettend goede aanvulling voor de borrelplank. Vijf minuten bereidingstijd, maar een hele avond plezier, wat wil je nog meer.