De wanten, mutsen én sjaals zijn inmiddels uit het stof gehaald, want het is hartstikke koud. Tussen het wolkjes blazen door, zal een goed glas glühwein vast helpen. Of twee.
Tijd om te glühweinen, weinen, weinen.
Glühwein
Glühwein brengt iets knus met zich mee. Precies wat we dit weekend nodig hebben. We hebben de recepten van twee varianten hieronder op een rij gezet. Geniet ervan.
Om te beginnen, het hoofdingrediënt is altijd hetzelfde: een fles wijn. Kies er een die je lekker vindt. Toch inspiratie nodig? Een fruitige wijn wordt het meest gebruikt. De supermarkten verkopen ook glühwein-wijn waar je makkelijk mee uit de voeten kunt. Hoef je daar in ieder geval niet over na te denken.
Let op: deze recepten zijn voor vier personen. Sharing is caring.
1. Pak een ruime steelpan en giet de hele fles wijn erin. Zorg ervoor dat dit niet gaat koken. Boven de 78 °C verdampt de alcohol. Laat dat nou net niet de bedoeling zijn.
2. Snij de sinaasappel en citroen in schijfjes. Hou je van zoet? Voeg dan meer sinaasappel toe. Liever wat zuurder? Zorg dan voor wat extra citroen.
3. Voeg vervolgens de kaneelstokjes, vanillepoeder, kruidnagels en de steranijsjes toe. Goed roeren.
4. Laat het geheel zo’n 25 minuten intrekken.
5. Voeg daarna de honing of suiker toe naar smaak.
Tip: voor extra alcohol past een scheutje cognac goed bij deze glühwein.
Recept 2: waanzinnig wit
Ingrediënten – 1 sinaasappel
– 1 citroen
– 200 ml appelsap of 1 appel
– 3 cm gember
– 1 kaneelstokje
– 1 el nootmuskaat
– 2 el bruine suiker
– 1 fles witte wijn
Bereidingswijze
1. Doe de fles wijn in een ruime steelpan. Niet vergeten: laat de wijn niet koken.
2. Snij de citroen en sinaasappel in schijfjes. Voeg toe naar smaak. Heb je een appel? Snij deze ook in schijfjes en voeg toe. En anders is het tijd voor de appelsap.
3. Vervolgens kan de rest van de ingrediënten er ook bij, laat alleen de bruine suiker nog even staan.
4. Laat het zo’n 25 minuten intrekken. Voeg dan de suiker toe.
Voor de zoetekauw: een toef slagroom bovenop is een heerlijke toevoeging.