Welk boek mag een jaar lang de titel van Het Gouden Kookboek 2019 dragen? Voorzitter Janny van der Heijden maakt donderdag de kanshebbers bekend.
In 2018 was Jigal Krant met TLV de trotse winnaar.
Welk boek mag een jaar lang de titel van Het Gouden Kookboek 2019 dragen? Voorzitter Janny van der Heijden maakt donderdag de kanshebbers bekend.
In 2018 was Jigal Krant met TLV de trotse winnaar.
Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. De jury van Het Gouden Kookboek baseert hun mening op basis van verschillende recepten uit alle genomineerde kookboeken. Deze recepten gaan zij geheel zelfstandig bereiden. Wie het beste uit de test komt en wint, wordt op 7 november bekend gemaakt. Hierbij de genomineerden op een rijtje.
Auteur en chef Jean Beddington houdt het simpel en gaat terug naar de basis: de bouillon. Zij is van mening dat simpele dingen je gerecht maken of kraken. Daarom legt ze in dit kookboek uit wat je wél en wat je vooral níet moet doen. ‘Een geweldig basisboek van een ervaren chef. Als je de inhoud van dit boek onder de knie krijgt, kun je écht koken’, aldus de vakjury.
In dit kookboek beschrijft kok en fotograaf Regula Ysewijn, jurylid van het Vlaamse tv-programma The Bake Off, haar honderd favoriete Britse recepten. Je kunt van alles verwachten, er staan zowel zoete als hartige gerechten in het boek. Naast elk recept staat een verhaal over het Britse landschap, tradities of legendes. Eerder schreef ze een boek over die ándere typische Britse lekkernij: Pride and Pudding. De jury noemt haar nieuwste kookboek ‘een must voor bakliefhebbers’.
Lees ook
Van eten op de plee tot dineren in de wolken: 6 x bijzondere restaurants
Samuel Levie wil dat kinderen al vroeg beginnen met het aanleren van de liefde voor koken. Daarom heeft de Amsterdamse worstmaker veertig recepten samengesteld die geschikt zijn voor de allerkleinsten. De vegetariër wordt ook warm van dit boek, want het bevat voornamelijk recepten zonder vlees. ‘Vijf verhalen en veertig recepten rond het beroemdste konijn ter wereld. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen’, zegt de jury.
Fan van Indonesisch eten? Dan is dit kookboek jouw bijbel. Vanja van der Leeden geeft de traditionele Indische keuken een frisse, maar zéér pittige draai. Dit kookboek staat vol met nieuwe combinaties die haar culinaire creativiteit weergeven. Ook de vakjury vindt dat dit boek uitdagende recepten bevat: ‘Dit boek rockt aan alle kanten. De Indonesische keuken op een eigenzinnige manier.’
Lees ook
10 x foto’s van gerechten waar je mond van open valt
Najat Kanaache heeft bij verschillende sterrenrestaurants over de hele wereld gewerkt. Met deze ervaring heeft ze in Den Haag haar eigen restaurant NUR geopend. Ze vindt het belangrijk dat elk gerecht bestaat uit natuurlijke producten, én smaakt en oogt als een sterrengerecht. In dit kookboek word je door Marokko geleid door middel van tachtig verschillende recepten, achtergrondverhalen en kleurrijke beelden. ‘Een prachtig gefotografeerd, toegankelijk kookboek, van een chef die al twee jaar op rij de prijs won van Worlds Best Moroccan Cuisine’, aldus de jury.