Gebakken, gekookt of gepocheerd: een ei is altijd goed. Waar de een eieren op kamertemperatuur bewaart, doet de ander z’n doos eieren in de ijskast. Maar waar kun je nou het best je ei kwijt?
Het Voedingscentrum weet hier alles van.
Eieren bewaren
Ja, het kán op beide plekken. Maar toch is in de ijskast beter. En waarom? “Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C.”
Het Voedingscentrum deelt nog een tip: “Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.”
Waarom eieren in de winkel dan niet in de koeling staan? Terechte vraag. “De schaal beschermt het ei tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil. Zo beschermt het zich tegen schadelijke bacteriën. Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.
Door de eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren treedt er minder condensvorming op. De eieren blijven dan langer goed. Daarom wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het in de winkel ligt ook zoveel mogelijk gelijk gehouden.” Nou, weet je dat ook weer. Appeltje-eitje.