Wint muziekjournalist Leo Blokhuis (59) ooit de lotto, dan gaat hij op diner-tournee in het Spaanse San Sebastian.
In de ‘Eetleven’ van LINDA.208 vertelt hij journalist Mara Grimm alles over zijn voorkeuren in de keuken.
Eindeloos koken
Wat at je vroeger thuis?
“Ik kom uit een groot gezin van aardappeleters. Dat moet je letterlijk nemen: zeker driekwart van het bord bestond uit aardappelen. Mijn moeder vond macaroni al te exotisch, als ik iets anders wilde moest ik het zelf maken. Daarom kook ik al vanaf mijn dertiende.”
Dan ben je inmiddels vast een goede kok.
“Voor een diner voor vijftien man draai ik inderdaad mijn hand niet meer om. Het liefst trek ik er de hele dag voor uit; ik vind het leuk om eindeloos boodschappen te doen en vervolgens een paar uur in de keuken te staan. Kookprogramma’s zijn mijn guilty pleasure – vooral die van de BBC – en ik heb een behoorlijke rij kookboeken staan, al volg ik zelden een recept.”
Wat is je specialiteit?
“De laatste jaren kook ik veel Ottolenghi, dat vind ik een held. Het is een prettige manier van koken: drie schalen Ottolenghi op tafel en je krijgt de handen op elkaar. Bovendien heeft hij me anders leren kijken naar groenten: hij geeft die de kick waarvan ik altijd dacht dat je hem alleen uit vlees kon halen.”
Eet je vaak buiten de deur?
“Uit eten gaan is mijn favoriete avondbezigheid. Het liefst kijk ik niet op de menukaart, maar ga ik gewoon zitten en laat het over me heen komen – op dat soort momenten ben ik het gelukkigst. Mijn diepste hartenwens: de lotto winnen en een week lang eten bij alle toprestaurants in het Spaanse San Sebastian.”
LINDA.208 ‘GLOW BABY GLOW’ ligt nu in de winkels. Liever thuisbezorgd? Bestel het magazine in onze shop via onderstaande knop. Verder in LINDA.208: een groot interview met Nikkie en Erwin Olaf, zes vrouwen delen hun ervaringen met genitale lichen sclerosus en niemand minder dan Helen Mirren deelt haar beautygeheimen.