Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met proefkoken voor de feestdagen. Oefen alvast een keer (of twee) met deze aardappelkoekjes, zodat je straks echt de allerlekkerste serveert.
Je kunt deze aardappelkoekjes serveren met de geglaceerde worteltjes als hoofdgerecht, maar je kunt er natuurlijk ook een heerlijk hapje of voorgerecht van maken.
Planning
Voorbereidingstijd: 30 min
Totale tijd: 30 min
Ingrediënten (4 pers)
600 g kruimige aardappelen
1 bos bospeen
100 ml azijn
2 el suiker
1 courgette
1 ei
200 g tarwebloem
200 g gerookte zalm
200 g witte kaas
6 el olijfolie
pureestamper
blokrasp
Aan de slag
Schil de aardappelen, snijd in stukken van ca. 3 cm en kook in 15 min. gaar.
Verwijder het loof van de bospeen maar laat 2 cm van het groen zitten. Schil de wortels en spoel onder koud stromend water. Verhit 2 el olie in een ruime koekenpan en voeg de wortels toe. Voeg 100 ml water, de azijn en suiker toe. Breng tegen de kook aan en stoof met het deksel schuin op de pan op laag vuur in 15 min. gaar. Schep regelmatig om.
Rasp de courgette grof. Giet de aardappelen af en doe terug in de pan. Stamp de aardappelen fijn en schep er de courgette erdoor. Voeg het ei en de bloem toe. Breng op smaak en meng goed. Vorm met vochtige handen 12 ballen van het mengsel.
Verhit 4 el olie in een koekenpan en duw de ballen voorzichtig plat tot een dikte van ca. 2 cm. Bak de koekjes in 10 min. rondom knapperig en gaar. Scheur intussen de zalm met 2 vorken in grove stukken.
Verdeel de wortels over 4 borden. Leg op elk bord 3 koekjes, verdeel er de zalm over en verkruimel de witte kaas over het gerecht.
Tip: garneer de aardappelkoekjes eventueel met een takje dille en serveer met een partje citroen.
Meer recepten
Klik hier voor alle recepten uit het Wat eten we?-weekmenu.