Je beste vriendin gaat scheiden. Natuurlijk geef je haar emotionele steun, maar je kunt haar óók helpen met deze zes belastingtips.
Het is handig om nog samen aangifte te doen, als jullie elkaar niet de hersens inslaan.
Je beste vriendin gaat scheiden. Natuurlijk geef je haar emotionele steun, maar je kunt haar óók helpen met deze zes belastingtips.
Het is handig om nog samen aangifte te doen, als jullie elkaar niet de hersens inslaan.
Als je relatie eindigt is de Belastingdienst als het goed is niet het eerste waar je aan denkt. Maar er kan veel veranderen in je belastingaangifte als je getrouwd bent, samenwoont of fiscaal partners bent en jullie gaan uit elkaar. Je hebt er natuurlijk helemaal geen zin in om daar over na te denken. Daarom kun jij – als beste vriendin – te hulp schieten met deze tips.
1. Check je voorlopige aanslag en je toeslagen
Waarschijnlijk verandert er veel in je situatie na een scheiding. Het is belangrijk om dat zo goed en snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst. Denk aan veranderingen in je (gezamenlijke) inkomen, dat je geen toeslagpartner meer hebt, een wijziging in kinderopvanguren en natuurlijk je nieuwe woonsituatie.
Als je dat niet goed doorgeeft dan loop je het risico dat je maandelijks te veel betaalt. Of je ontvangt onterecht te veel (en moet dat later weer ophoesten). Het is ook goed mogelijk dat je na de break-up recht hebt op toeslagen waar je eerst geen recht op had. Let erop dat je die pas kunt aanvragen als je geen toeslagpartner meer bent met je ex.
2. Doe samen aangifte (als dat nog kan)
Je bent uit elkaar en denkt misschien helemaal van elkaar verlost te zijn, maar dan komt de tijd om belastingaangifte te doen. In die periode in maart en april blijk je elkaar toch nog een beetje nodig te hebben, want je moet op je aangifte gegevens van elkaar doorgeven. Dat geldt helemaal als je nog (een deel van het jaar) fiscaal partners bent.
Daarom is het wel handig om nog samen aangifte te doen, als jullie elkaar niet de hersens inslaan. Of om samen alle stukken bij je boekhouder in te leveren. Samen aangifte doen is niet verplicht, maar je kunt op die manier wel fouten voorkomen én nog één keer gezamenlijke inkomsten en aftrekposten gunstig verdelen. En dat scheelt geld.
3. Let vooral op de hypotheekrenteaftrek
Een veel gemaakte fout in de belastingaangifte van stellen die uit elkaar gaan: de hypotheekrenteaftrek. Heb je samen met je ex-partner een koophuis? Wie mag de hypotheekrente aftrekken en welk bedrag precies? Dat hangt af van meerdere factoren. Zoals van wie de woning is, op wiens naam de hypotheek staat, wie in de woning blijft wonen en welke afspraken daarover zijn gemaakt.
4. Heb je recht op financiële regelingen
Natuurlijk denk je eerst na over de kinderen als je een relatie verbreekt. Een van de belangrijkste belastingtips bij een break-up gaat óók over de kinderen. Want als je na de scheiding voor de kinderen gaat of blijft zorgen, dan kun je recht hebben op toeslagen en op korting op je inkomstenbelasting. De drie belangrijkste zijn de inkomensafhankelijke combinatiekorting, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Zoek goed uit wat de voorwaarden zijn.
5. Zet financiële afspraken op papier
Het is niet verplicht om afspraken over de financiën na het beëindigen van een relatie op papier te zetten, ook niet na een echtscheiding. Toch is het een heel goed idee om dat wel te doen. Het is heel makkelijk om hier te lichtzinnig over te denken en dat kan je veel geld schelen.
Wat doe je bijvoorbeeld als je nog toeslagen ontvangt op je rekening of wanneer toeslagen juist op de rekening van je ex binnenkomen? Of denk aan afspraken over de betalen gezamenlijke rekeningen, en natuurlijk over alimentatie van of aan je ex-partner. En houdt er rekening mee wat die afspraken voor gevolgen hebben voor je belastingaangifte en recht op toeslagen.
6. Bonustip: de checklist
Als je de bovenstaande vijf tips geeft dan is je vriendin al heel veel verder. Maar een mooie bonustip is nog de checklist op de website van de Belastingdienst. Als je daar wat informatie invult, krijg je een overzicht van welke toeslagen en belastingen je moet regelen na de scheiding.
Scheidingsadvocaat Conchita van Rooij: 'Het aantal echtscheidingen is momenteel booming'Lees ook