Je kent het vast wel: bij de eerste mooie lentedagen vind je een halve flacon zonnebrandcrème van vorig jaar… Kun je die nog gebruiken?
Dat leg ik je uit.
Zeker 12 maanden bruikbaar
Eerst even de basics. Op alle cosmetica staat een symbooltje van een open pot, met daarin een cijfer. Ook op zonnebrandcrème. Het cijfer vertelt je hoeveel maanden het product houdbaar is, na opening. Voor zonnebrandcrème is dat 12 maanden. Heb je de flacon nog nooit geopend? Dan is die meestal 30 maanden houdbaar.
Smeerbaar en schoon
Nou zegt die houdbaarheid vooral iets over de crème. En niks over de uv-bescherming. Dat zit zo. Zonnebrandcrème is een mengsel van ingrediënten. Zolang de houdbaarheid duurt, blijft het mengsel stabiel, maar daarna veranderen de ingrediënten nog wel eens, door chemische reacties. Het kan dan zijn dat ze niet meer willen mengen bijvoorbeeld. Daarnaast kunnen bacteriën op je vingers in de verpakking terechtkomen en zich daar vermenigvuldigen. Antibacteriële ingrediënten gaan dit tegen, maar werken niet oneindig. En je wilt natuurlijk alleen schone, onbesmette zonnebrandcrème op je huid aanbrengen! Vandaar de beperkte houdbaarheid. Voor de werking van uv-filters geldt een ander verhaal.
Neemt bescherming af? Minder dan ik dacht!
Welk merk zonnebrandcrème je ook kiest, uv-filters verliezen op den duur allemaal wat van hun beschermingskracht. Hoe snel dat gaat, hangt vooral af van… warmte. En dat is natuurlijk volop aanwezig overal waar je zonnebrandcrème mee naartoe neemt.
Nieuwe fles niet altijd nodig
Onnodig weggooien is natuurlijk zonde. Ook blijkt uit testen dat de bescherming van zonnebrandcrèmes een jaar na opening nog steeds goed kunnen zijn. Dat doet ik zelf ook met mijn eigen zonnebrandproducten. De beschermingsfactor daarvan bleef een jaar na opening ook overeind. Maar hoe weet je of dit ook voor jouw fles geldt?
Nog steeds geldt: heb je een open flacon zonnebrandcrème die regelmatig is mee geweest naar een dagje strand of heeft liggen broeden in je auto, of op een zonovergoten terras? Dan is het verstandig die te vervangen omdat het uv-filter waarschijnlijk nog onvoldoende werkt. Een nieuwe kopen is ook een goed idee als je zonnebrandcrème wat viezig ruikt, een vreemde kleur heeft gekregen of niet meer mengt na het schudden.
Nu slim gebruiken
Weet je van de zonnebrandcrème die je nu in de kast hebt niet of die hitte heeft gehad? Maar ruikt en smeert die nog goed? Weggooien is dan misschien niet nodig. Slim gebruiken wel. Gebruik dat flesje als de zonnekracht laag is. Op minder zonnige dagen bijvoorbeeld, of in de ochtend en aan het einde van de dag.
Tips tegen twijfels in 2024
Wat kun je nou doen om te zorgen dat je volgend jaar niet weer twijfelend met oude zonnebrandcrème in je handen staat? Plak op nieuwe verpakkingen een sticker met de datum waarop je hem opent. Bewaar je zonnebrandcrème altijd op kamertemperatuur. (Niet in de koelkast want koude vermindert de houdbaarheid net als warmte!) En bewaar flacons die naar het strand zijn geweest op een andere plek dan de verpakkingen die nog niet aan warmte zijn blootgesteld.
Dr. Jetske Ultee (49) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is zij werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.
Iedere week op zondag om 14.00 uur lees je op LINDA.nl de nieuwste ‘Huidwijzer’ van Jetske Ultee.