Een gevoelig onderwerp deze keer… een verbrande huid. De zon kan namelijk best verraderlijk zijn, en soms kom je er pas later op de dag achter dat je huid verbrand is. Wat nu?
Zo zorg je het beste voor je zonverbrande huid:
Een gevoelig onderwerp deze keer… een verbrande huid. De zon kan namelijk best verraderlijk zijn, en soms kom je er pas later op de dag achter dat je huid verbrand is. Wat nu?
Zo zorg je het beste voor je zonverbrande huid:
Veel mensen denken dat koelen met koud water de beste aanpak is, maar een zonbeschadigde huid heeft juist baat bij (lauw) water dat de lichaamstemperatuur benadert.
Wat goed verkoelend werkt zijn kompressen waarmee je de huid kunt kalmeren. Je kunt deze drenken in melk (verdund met water), in afgekoelde verse groene thee of met een extract van aloë vera. Plakjes komkommer of aardappel kunnen warmte uit de huid halen, dat geeft verlichting.
Een bad met havermoutvlokken kan ook fijn zijn. Het kalmeert de huid en helpt de vochtbalans te herstellen. Tip: strooi ongeveer 40-50 gram (fijngemalen) havermout in een bad met lauwwarm water en blijf ongeveer 15 minuten in het bad zitten. Dep de zonbeschadigde huid voorzichtig droog.
Hoe sneller je je huid tot rust brengt, hoe beter. Maar wees voorzichtig met verfrissende ingrediënten, zoals alcohol of menthol. Die zullen misschien in eerste instantie verkoelend werken, maar kunnen de huid uiteindelijk uitdrogen en irriteren. Vermijd ook parfum, geurstoffen of citrusextracten. Deze stoffen staan bekend om hun irriterende werking, zeker onder invloed van zonlicht.
Volle en vette producten kun je nu beter even laten staan. Deze zorgen er namelijk voor dat de huid haar warmte minder goed kwijt kan. Wel is het slim om een goede ‘aftersun’ te gebruiken. Wist je dat dit ook een ‘gewoon’ product kan zijn? Het belangrijkste is dat het product voldoende antioxidanten, kalmerende en beschermende stoffen bevat, omdat deze een neutraliserende werking hebben op schadelijke stoffen (vrije radicalen) die door de zon in je huid zijn toegenomen. Met het smeren voorkom je ook nog eens uitdroging en behoud je de elasticiteit van je huid.
Ben je flink verbrand? Dan kunnen pijnstillers met een ontstekingsremmende werking – zoals ibuprofen, aspirine, diclofenac of naproxen – verlichting bieden en tegelijkertijd helpen om roodheid en warmte in de huid te verminderen.
Zeg nu zelf, dit wil je je huid toch niet nog eens aandoen? Zo voorkom je een verbranding:
Geef de verbrande huid voldoende tijd om goed te herstellen. En echt, probeer in het vervolg een zonverbranding te voorkomen. Want hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Extra reden om deze zomer wat vaker de schaduw op te zoeken. Maar ook dán blijft insmeren belangrijk, want zelfs in de schaduw kun je nog verbranden. Gelukkig weet jij dit nu te voorkomen…
Dagelijks een pond tomaten voor een jonge huid?Lees ookDr. Jetske Ultee (49) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is ze werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.