Rond simpele ingrediënten ontstaan vaak fantasierijke verhalen. Ook rond vaseline. Is het een booster voor je huid, of verstikt het je huid en zorgt het voor acne?
Ik vertel je wat vaseline is, wat het echt doet voor je huid én wat fictie is.
Rond simpele ingrediënten ontstaan vaak fantasierijke verhalen. Ook rond vaseline. Is het een booster voor je huid, of verstikt het je huid en zorgt het voor acne?
Ik vertel je wat vaseline is, wat het echt doet voor je huid én wat fictie is.
Op de ingrediëntenlijst staat vaseline vermeld als petrolatum of petroleum jelly. Het komt namelijk uit petroleum, ofwel: de fossiele olie waaruit ook brandstoffen worden gehaald. Raar maar waar! Amerikaanse arbeiders in de aardolie-industrie ontdekten namelijk eind 19e eeuw dat hun schaaf- en brandwonden sneller heelden als ze die bedekten met een vettig goedje dat kleefde aan olieboren. Petrolatum bleek de werkzame stof. En was prima te zuiveren uit de ruwe olie. Sindsdien is vaseline één van de bekendste, meest gebruikte cosmetische ingrediënten.
Als onderzoeksarts in cosmetische dermatologie ben ik blij met die ontdekking. Vaseline hydrateert super en voorkomt irritatie door stoffen van buiten. Dat kan elke huid regelmatig gebruiken. En voor mensen met eczeem of een droge huid is vaseline extra fijn. Petroleum in cosmetica is namelijk heel zuiver en reageert nergens mee: het geeft dus haast nooit allergische reacties. Een perfecte kers op de taart, want droge huid of huid met eczeem is vaak erg gevoelig.
Maar wat is dan het geheim van vaseline? Heel eenvoudig: de vettige stof vormt een afsluitend laagje op je huid. Water kan er niet meer uit en irriterende stoffen kunnen er niet meer in. En heel handig: door de plakkerigheid blijft vaseline goed op zijn plek zitten.
Van dat afsluiten schrikken trouwens veel mensen een beetje. Misschien ontstaan daardoor de fantasieverhalen over vaseline als ‘bad guy’. 🤔 Zo zou vaseline je huid ‘verstikken’… No worries: dat is fictie! De huid ademt helemaal niet, want die krijgt zuurstof via het bloed. Vaseline heeft ook geen negatieve invloed op de processen die plaatsvinden in de huid. Dat heeft onderzoek herhaaldelijk laten zien. De huid kan talg prima afvoeren bijvoorbeeld, dus vaseline verstopt de poriën niet.
Ook het verhaal dat vaseline puistjes zou veroorzaken, blijft rondzingen. Ik snap de gedachte ergens wel: acne komt doorgaans vaker voor bij een vette huid. Maar het vet is niet de boosdoener: overmatig talg en bacteriën wel, in combinatie met een verminderde huidafweer. Gebruik vaseline dus gerust om je huid te helpen herstellen. Wel altijd op een schone huid en reinig ook daarna goed.
Ook een beetje nuancering verdient het verhaal over tv-persoonlijkheid Martha Steward. Zij ziet er veel jonger uit dan haar 79 jaar en zweert daarvoor bij slugging. Daarbij smeer je na je avondroutine een laagje vaseline op je huid. En toegegeven: dat kan je huid lekker zacht maken, hydrateren en fijne lijntjes opvullen. Een gehydrateerde huid straalt ook wat meer, omdat dan het licht beter weerkaatst, dan vanaf een droge schilferige huid. Maar verwacht niet te veel van slugging: vaseline alleen kan niet verantwoordelijk zijn voor de jonge huid van Stewart. Dat vraagt namelijk meer dan hydratatie. Wil je echt iets doen aan anti-aging kijk dan liever uit naar ingrediënten als vitamine A en C. Hun effecten zijn namelijk wel bewezen.
Oh, nog een praktische tip. In puur vet ontstaat niet snel bacteriegroei. Maar vuil en bacteriën die via je vinger in een potje vaseline landen, blijven er wel in leven. Ik vind dat zelf geen lekker idee. Daarom gebruik ik liefst een tube. Heb jij liever een potje? Koop dan een kleine verpakking die na een paar maanden op is. Dan verminder je de kans op bacteriën.
Hét skincare-ingrediënt dat we in 2023 allemaal gaan gebruikenLees ookDr. Jetske Ultee (51) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is ze werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.