Een grote hit op TikTok is beauty taping: plakband plakken tegen rimpels. Ook wel bekend als face taping en facelift taping.
Goed idee?
Een grote hit op TikTok is beauty taping: plakband plakken tegen rimpels. Ook wel bekend als face taping en facelift taping.
Goed idee?
Op TikTok zie ik veel filmpjes van mensen die tape plakken op hun voorhoofd, rond de ogen en mond en daar dan ’s nachts mee slapen. Dat is face taping. Zo zouden rimpels op den duur minder (zichtbaar) worden. Iets anders is facelift taping. Daarbij draag je overdag (verborgen) tape die je huid straktrekt bij je oren, voor een facelift-effect. Volgens sociale media werkt face taping fantastisch. En ik snap de populariteit, want wie wil er nou niet jong uitzien?
Mocht je de neiging voelen naar de ducttape te grijpen: laat lekker liggen. Wat ik bedoel is cosmetische tape: deze is speciaal bedoeld voor op je huid.
Eerst even het idee achter face taping. Op plaatsen waar de huid vaak beweegt en dus oprekt, kan die wat verslappen. Als gezichtsspieren zich aanspannen zie je dat, als rimpels en lijntjes. Volgens aanhangers van face taping verminder je rimpels, als je tijdens je slaap je gezichtsspieren fixeert met tape. Het effect zou na een week zichtbaar zijn.
De TikTok-video’s lijken overtuigend, maar helaas: face taping is fake. Je gezichtsspieren (lees: gezichtsuitdrukkingen) dragen maar beperkt bij aan huidverslapping. Ze maken de rimpels die je al hebt, alleen meer zichtbaar. Kraaienpootjes verschijnen bijvoorbeeld pas als je lacht. Bovendien houdt tape je gezichtsspieren maar een beetje tegen. Als je de tape draagt, zijn rimpels wel minder zichtbaar (’s nachts dus…). Laat je ’s ochtends je gezicht weer ‘los’, dan verdwijnt dit effect.
Naast face taping heb je dus ook facelift taping. Hierbij plak je tape op je slapen, verborgen in je haar, om je gezichtshuid strak naar achteren te trekken. Aan de uiteinden van de tape zitten vaak elastiekjes. Die bind je achter je hoofd vast, ook weggestopt in je haar. Het resultaat: een strak voorhoofd, strakke jukbeenderen en gelifte wenkbrauwen. Het ziet er vaak fantastisch uit. Maar comfortabel… ik denk het niet. En trek je de tape eraf, dan veert je gezicht terug.
Alles op TikTok lijkt gloednieuw. Maar facelift taping is dat totaal niet. Celebrities gebruiken facelift tape namelijk al sinds 1889(!) voor rodelopermomenten en fotoshoots.
Het kan niet direct kwaad als je af en toe beauty tape gebruikt. Maar ‘baat het niet, schaadt het niet’ gaat hier niet op. Er zijn namelijk wel risico’s. Gebruik je face tape of facelift tape vaak, dan loop je grote kans op irritatie en roodheid (door de lijmstoffen in de tape). Niet fijn. Bovendien: trek je de tape eraf, dan beschadigt het beschermingslaagje op je huid en kan je huidbarrière verminderen. Dat wil je niet.
Taping is helemaal geen goed idee als je een onzuivere huid hebt of kleine wondjes. Dode huidcellen, talg en zweet kunnen bij zo’n huidtype extra ophopen, door de afsluitende werking van de tape. Hét recept voor acne en andere ontstekingen… Denk je toch: ik waag het erop? Onthoud dan: als je je huid vaak en langdurig flink straktrekt, dan kan die uitrekken en slapper worden. Gevolg: méér rimpels.
Oorzaak nummer één van huidveroudering en rimpels is zonnestraling. Je huid beschermen tegen de zon is je sterkste wapen tegen rimpels: dus dagelijks smeren met een crème met hoge SPF. Een tweede wapen is je huid helpen haar elasticiteit en stevigheid te behouden. Dat doen cosmetische producten met deze ingrediënten: retinoïden, vitamine C en E en exfoliërende zuren. Ook een gezonde leefstijl (niet roken!) helpt veel beter om rimpels te voorkomen dan plakband plakken op je gezicht.
Gebruik jij geparfumeerde skincare? Vier redenen om daar nu mee te stoppenLees ook