Levende doodskisten, ‘gemaakt’ van paddenstoelen: het kan echt. Je lichaam wordt opgenomen door de natuur, gebruikt als voeding en groeit uiteindelijk uit tot een boom.
Bob Hendrikx (30) van Loop Biotech is het brein achter deze kisten.
Levende doodskisten, ‘gemaakt’ van paddenstoelen: het kan echt. Je lichaam wordt opgenomen door de natuur, gebruikt als voeding en groeit uiteindelijk uit tot een boom.
Bob Hendrikx (30) van Loop Biotech is het brein achter deze kisten.
Hendrikx was net afgestudeerd op levende architectuur aan de TU Delft, waar hij zich richtte op het bouwen van nieuwe duurzame methodes, toen hij op het idee kwam. “Een levende wereld: hoe mooi zou dat zijn? Een huis van organismen, een T-shirt dat met je meegroeit en straatverlichting op basis van algen die lichtgeven in de nacht.”
Hendrikx sprak zijn ideeën meerdere keren uit, tot iemand tegen hem zei: “Maar Bob, als mijn oma doodgaat in jouw levende huis, wat gebeurt er dan?” Hij reageerde met een grap: “Dan wordt ze meegenomen door de natuur, verandert ze in nieuwe voeding en daar groeit dan uiteindelijk een boom uit.”
“Opeens dacht ik: waarom doen we dat niet? Op deze manier wordt je lichaam weer voeding voor iets nieuws.”
De levende doodskist van Loop Biotech. Tekst loopt door onder de afbeelding.
Zo gezegd, zo gedaan. De levende doodskist waar Hendrikx uiteindelijk mee op de markt kwam, groeit op basis van mycelium: een wortelnetwerk van paddenstoelen. “Dat zijn de grootste recyclers van de natuur, ze zetten dode materialen om in nieuwe voeding. 92 procent van alle planten op aarde is er afhankelijk van. Zonder mycelium ligt de aarde vol dode blaadjes, takken en dieren.”
De kist – met daarin een bedje van mos – is volgroeid in zeven dagen. De paddenstoelen worden gekweekt in de fabriek in Delft. “We doen een mengsel van paddenstoelen en ge-upcycled hennepvezel in een mal, en dan gaat het de groeikamer in. Met speciaal aangepaste klimaattechnologie groeit het daar heel snel. Net alsof je brood aan het bakken bent. Het is ideaal om te werken met levende organismen. Door iets aan te passen in de groeinstellingen, kunnen we bijvoorbeeld ook kisten in verschillende natuurlijke kleuren maken.”
Omdat het materiaal organisch is wordt de kist eenmaal onder de grond ook sneller afgebroken dan een ‘normale’ doodskist. “Onder de ideale omstandigheden is de kist in zo’n 45 dagen opgenomen in het ecosysteem, waar het de bodem verrijkt en het lichaam op natuurlijke wijze weer onderdeel laat worden van de cycle of life.”
In een houten, gelakte kist duurt het zo’n tien tot twintig jaar voordat een lichaam is afgebroken. In een levende doodskist wordt dat proces versneld tot twee tot drie jaar. “Het is heel simpel. Een lichaam vergaat uit zichzelf, maar voor dat afbraakproces is wel zuurstof nodig. In een gelakte kist wordt een lichaam als het ware geconserveerd omdat er geen zuurstof bij komt.”
Op deze begraafplaats kijk en luister je via een QR-code naar overleden dierbarenLees ookEen carrière in de uitvaartindustrie is niet Hendrikx’ eerste keuze. “In het begin was ik superbang voor de dood. Ik dacht: als ik me er zo mee omring, word ik sowieso depressief. Maar het tegenovergestelde is waar: het maakt me juist dankbaar dat ik leef. Het is vooral de afwezigheid van de dood die het groot en luguber maakt.”
Eind 2021 verkocht hij zijn eerste kist, inmiddels heeft Loop al meer dan duizend producten verkocht. Dat levert een heleboel persoonlijke verhalen op. “Bijvoorbeeld van mensen die me vertellen over hoe hun net overleden moeder altijd in haar moestuin aan het werk was – en nu tussen de paddenstoelen ligt.”
De oprichter is vooral bezig met zijn grootste doel: de aarde verrijken. Dat is ook de hoofdreden waarom klanten bij hem komen. “De relatie met de natuur is voor de meeste mensen erg belangrijk. Dat geeft me hoop voor de toekomst. En als ik in de spiegel kijk, weet ik dat ik het goede doe. Ik wil mensen én de natuur helpen.”
Tekst loopt door onder de video.
Naast de kist zijn er inmiddels ook een urn en een baar, die gebruikt kan worden voor crematies. “Cremeren is twee keer zo vervuilend als begraven. In ecologisch opzicht zou je beter voor een begrafenis kunnen kiezen, toch kiest het merendeel van de Nederlanders voor cremeren. Daarbij is een doodskist verplicht, die ook meteen weer wordt verbrand: hartstikke zonde.”
“Als er toch iets verbrand moet worden, kies dan voor iets met een zo klein mogelijke voetafdruk. Onze producten worden lokaal en in slechts een week geproduceerd, in tegenstelling tot een boom voor zo’n kist die jaren moet groeien in China.”
De urn van Loop Biotech. Tekst loopt door onder de afbeelding.
Samen met zijn vriendin Lonneke Westhoff runt Hendrikx het bedrijf. Ze zijn volop bezig met opschalen, en hoe: na hun deelname aan Dragons’ Den ontvingen ze al een miljoen euro aan investering, en ook bij hun pas gelanceerde crowdfunding stond de teller al na een dag op een miljoen.
“Mensen zijn ontzettend enthousiast”, ziet Hendrikx. “En de uitvaartbranche heeft ook wel door dat duurzaamheid geen trend is. We moeten het centraal stellen in alles wat we doen.”
Een eerdere versie van dit artikel verscheen in mei 2021 op LINDA.nl.
Groen de grond in: uitvaartbedrijf biedt duurzame doodskist van paddenstoelenLees ook