Krentenbol, oliebol… We kennen de klassiekers, maar er zijn veel meer oliebolvarianten dan je denkt. Véél meer.
5 x bijzondere oliebolvarianten, van pornstar martini tot zalm
Met deze bijzondere opties sluit je dit bijzondere jaar af met… smaak.
Limoncello
In Rotterdam bedachten ze eind 2020 een nieuwe oliebollenvariant. Na eerdere bestaande oliebollen gevuld met amaretto, kwam de gebakskraam van Wendy Knubben toen met een andere likeurcombinatie: de ‘limonGERSobol’. Een oliebol gevuld met Rotterdamse, ambachtelijk gemaakte limoncello.
Een oliebol met een beetje alcohol dus, een idee dat tijdens de lockdown meteen goed aansloeg: mensen stonden van heinde en verre in de rij voor deze creatie.
Pikante Martini
Diezelfde Wendy heeft de smaak te pakken en introduceert dit jaar ook de Martini Pornstar-bol, vernoemd en smakend naar de populaire cocktail. Geen rozijnen, maar dus wél Passoa, vanillewodka en passievrucht, afgetopt met een toef room. De drankvulling wordt overigens pas ná het bakken toegevoegd, zodat het alcoholpercentage goed blijft. Eet met mate, zullen we maar zeggen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Gebakkraam Nieuwe Ommoordseweg (@gebakkraamnieuweommoordseweg)
Oliedel
Ja, het is echt waar. Het blijft niet bij frikandellenvlaai, frikandellensoep en frikandellenpizza. Ook de frikandellenoliebol, ofwel ‘oliedel’ is een bestaande variant. Sterker nog, het bizarre concept bestaat al sinds 2014 onder de naam ‘frikanbol’. In 2016 maakte het frikandellenfenomeen een opmars toen een vriendengroep uit Brabant de lekkernij creëerde.
Het is dan ook simpel om zelf een ‘oliedel’ te maken, want het vergt niets meer dan een standaard oliebollenrecept en een doosje frikandellen. Het enige wat je naast de gebruikelijke stappen moet doen, is een stukje ontdooide frikandel in het deeg drukken voordat je de bol in de frituurpan legt. Eitje.
Tompouce
Als je niet genoeg kunt krijgen van deze roze (of oranje) feestlekkernij, is er goed nieuws. Verschillende bakkerskramen verkopen namelijk een oliebol met tompouce-smaak. Onder andere door Annie Bakker in Valkenswaard, maar ook bij de Wateringse oliebollenkraam in Wateringen.
Wat een oliebol met tompouce-smaak inhoudt? Het is een opengesneden oliebol, bedekt met roze glazuur en gevuld met banketbakkersroom. Om je vingers bij af te likken.
Zalm
Waarom zou je oliebollen alleen combineren met iets zoets, als dat ook prima met iets hartigs kan? Precies. Daarom heb je naast de ‘oliedel’ nog veel meer hartige varianten, waaronder de zalmoliebol.
Vorig jaar was deze unieke combinatie te koop in Hengelo bij visspeciaalzaak Hans Dijkman. Mocht dat niet echt in de buurt liggen of doe je het toch liever zelf, dan kun je bijvoorbeeld dit recept raadplegen.
Hoe slecht is een oliebol? We vergelijken 'm met een eierkoekLees ook