Je hebt het je vast weleens afgevraagd tijdens een lange autorit of bankhangsessie naast het raam: kun je bruin worden als er glas zit tussen jou en de zon? Wij hebben het antwoord.
En dat luidt: mais oui.
Bruin worden achter glas
Je huid verkleurt door het ultraviolette licht van de zon. Wist je waarschijnlijk al. Wat je vast nog níet wist: de golflengte van uv-straling varieert tussen de 100 en 4000 ångström (en één ångström is dan weer een tiende van een miljardste meter – maar dat mag je weer vergeten). Je huid krijgt een kleurtje van straling tussen de 2900 en 3050 van deze ångström.
Plaats daar een glazen plaat tussen, en die straling wordt beduidend minder. Glas houdt stralen namelijk tegen onder de 3000 ångström, maar nooit helemaal. Technisch gezien kun je dus zeker bruin worden achter glas.
Voordat je nu meteen je bureau richting raam schuift: even wat disclaimers. In hoeverre je kunt verkleuren, hangt af van het glas en de sterkte van de zonnestralen. Glas in oudere huizen filtert uv-licht minder dan nieuwere ramen, die meestal dikker zijn, en dan hebben we het nog niet eens over dubbelglas. Wat betreft zonnen in de auto: voorruiten laten vanwege veiligheidsredenen minder uv-licht door dan zijruiten en daken. Er is dus geen enkele reden om over je dashboard te gaan hangen
Zeg ‘ns (uv-)A
Dan nog iets over uv-B en uv-A. Want ja, er zit verschil tussen deze stralingen. Wolken en glas filteren uv-A- minder dan uv-B-stralen. Bruin worden achter glas komt dus door uv-A-straling. En dat is niet per se de variant waar je heel enthousiast van moet worden.
Uv-B-straling zorgt ervoor dat je huid verkleurt en kan verbranden, en is verantwoordelijk voor de meeste huidkankers. Maar deze straling zorgt er dan wel weer voor dat je ook vitamine D aanmaakt.
Uv-A-straling dringt door tot in de diepere lagen van de huid en kan deze beschadigen. Een hoge dosis kan zorgen voor rimpels en sommige huidkankers. Ook door uv-A-straling verkleurt je huid, maar zónder te verbranden. Dat maakt deze straling tricky: je merkt het niet als je er te veel van binnen krijgt. Plus: je mist de voordelen van vitamine D.
Moraal van het verhaal
Glas filtert niet alle uv-straling. Theoretisch gezien kun je dus een kleur krijgen door dagenlang achter een raam te zitten, maar heel praktisch is het niet. Beste tip die we je kunnen geven: bescherm je sowieso goed tegen de zon.