Heb jij weer: na een paar scheerbeurten is je mesje al roestig en bot en moet je het weer vervangen. Kan dat nou niet anders? Jazeker: met deze simpele tips gaat je scheermesje langer mee.
En dan hebben we het natuurlijk niet over wegwerpmesjes.
Schoon scheermesje
Spoel het mesje na elke scheerbeurt zorgvuldig af. Zo zorg je dat-ie niet verstopt raakt door haartjes en zeepresten. Ook blijven er hierdoor minder bacteriën achter, en dat is wel zo hygiënisch. Klop het mesje tijdens of na het scheren niet uit: als je er hard mee tegen de douchewand, badrand of wastafel tikt, beschadig je de coating van het mesje.
Gebruik geen handdoek
Het wordt afgeraden om een nat mesje af te drogen met een handdoek, want ook daarmee kun je de flinterdunne mesjes beschadigen. Dep het daarom voorzichtig af. Je kunt er ook voor kiezen het mesje aan de lucht te laten drogen.
Bewaar het scheermesje op een droge plek
We bewaren ons scheermes graag waar je ‘m er meteen bij kunt pakken: onder de douche of naast het bad, waar het meestal ook nog eens lekker kan weken in stilstaand water. Maar dit is funest voor het mesje: het gaat ervan roesten én wordt een broeihaard van bacteriën, wat kan zorgen voor infecties. Wil je niet. Bewaar het scheermes dus op een droge plek, het beste met de kop omhoog – in een beker bijvoorbeeld.
Sowieso is droogscheren niet goed voor je huid, ook leeft je scheermesje er minder lang door. Als je geen water gebruikt bij het scheren, oefen je automatisch meer druk uit op het mesje. Hierdoor wordt het sneller bot. Gebruik warm water tijdens je scheersessie, zo worden je haartjes zachter en gaat het scheren soepeler. Ook scheerschuim of -crème helpt daarbij.
Je kunt z’n levensduur verlengen, maar een scheermes gaat natuurlijk niet eeuwig mee. Vervang ‘m op tijd: als de gekleurde streep boven de mesjes vervaagt, is je scheermesje aan vervanging toe.