Jeuk, schilfers, rode plekjes: allemaal tekenen van een droge, vochtarme huid. Stoppen met loeiheet douchen helpt, net als een fijne bodymilk om het vocht en vet in je huid aan te vullen.
En nee, die gebruik je níét ook voor je gezicht.
Jeuk, schilfers, rode plekjes: allemaal tekenen van een droge, vochtarme huid. Stoppen met loeiheet douchen helpt, net als een fijne bodymilk om het vocht en vet in je huid aan te vullen.
En nee, die gebruik je níét ook voor je gezicht.
Slecht nieuws voor koukleumen, maar ’s winters zou je echt minder warm en korter moeten douchen (bijkomend voordeel: dat is een stuk beter voor het milieu). Een uitgebreide poedelsessie spoelt vetstoffen van je huid, zodat de natuurlijke beschermingslaag kapotgaat. En dat kan dan weer jeuk – of erger: eczeem – opleveren. Dat risico is groter tijdens de wintermaanden, omdat je huid dan sowieso al een stuk droger is. Centrale verwarming zorgt voor een droge atmosfeer, wat weer zijn weerslag heeft op je huid.
Ook ouder worden zorgt ervoor dat je huid steeds vochtarmer wordt (hallo, droge onderbenen). Met het verstrijken der jaren verliest je huid namelijk steeds meer vermogen om water vast te houden. Naast de thermostaat wat lager draaien, is het slim een ‘terugvettend product’, zoals een douche-olie, te gebruiken én je velletje na afloop flink in het vet te zetten.
Heb je je ooit afgevraagd waarom je van die rimpelige handen krijgt als je lang hebt gedobberd? Dat zit zo: je buitenste huidlaag is opgebouwd uit keratine. Die huidlaag is op je handen en voeten het dikst, ze moeten immers tegen een stootje kunnen. Lig je lang te weken, dan absorbeert de keratine water en zwelt vervolgens op. Je buitenste huidlaag is verbonden aan die eronder, waardoor er vanwege de zwelling ruimtegebrek ontstaat. Het gevolg: rimpelhanden (en -voeten).
Bodymilk en -lotion hebben een heel andere textuur dan crème voor je gezicht. In de hogere huidkunde spreken we dan van een ‘hoge viscositeit’, ook wel stroperigheid, van een product. Smeer je bodylotion op je snoet, dan kunnen je poriën verstopt raken. De huid van je gezicht is namelijk heel anders dan die van de rest van je lijf. Je gezichtshuid is dunner en bevat meer talgkliertjes en haarzakjes, die door te dikke crèmes sneller verstopt kunnen raken. Bovendien is de dunnere huid een stuk gevoeliger, ook voor de parfumstoffen die vaak aan bodylotion worden toegevoegd. Met irritatie en droge plekjes tot gevolg.
Op zich is het een uitstekend idee om met enige regelmaat aan het scrubben te slaan. Een huid die van alle dode huidcellen is verlost, neemt de werkzame stoffen uit bodymilk namelijk veel beter op. Maar je moet het, zeker in de winterperiode als je huis toch al wat droger is, niet overdrijven. Jezelf iedere dag insmeren helpt. Soms zelfs twee keer per dag, en ook na het sporten. Je kunt daarvoor een lekkere volle bodylotion gebruiken. Maar doe dat niet als je veel haast hebt: zo’n product moet uitgebreid kunnen intrekken, anders krijg je vlekken in je kleding.
Datzelfde geldt trouwens voor een body-olie, die kun je beter voor de avonden bewaren. Kies overdag een bodylotion, -serum of -milk die snel intrekt. Over kleding gesproken: ruwe stoffen maken ook je huid een stuk ruwer. Kies daarom voor zachte, soepele stoffen. Kasjmier, zijde of merinowol, bijvoorbeeld.
Een droge leefomgeving kan dus jeuk veroorzaken, want daardoor worden er ontstekingsreacties in je lichaam geactiveerd. En die vergroten weer de kans op eczeem. De remedie: plantaardige oliën en boters als amandelolie of shea butter die de natuurlijke huidvetten in je huid vervangen als die daar in de winter een tekort aan heeft. Dergelijke producten helpen namelijk de ‘gaten’ tussen je huidcellen op te vullen en voorkomen zo jeuk en eczeem. Producten met extra hyaluronzuur kunnen de huidbarrière op hun beurt helpen repareren. Flink smeren dus.
In een droge (kantoor)omgeving verliest je huid vocht en wordt stug en soms schilferig. De vochtigheidsgraad in een verwarmde omgeving kan minder dan dertig procent zijn. Hang vochtverdampers aan de centrale verwarmingsradiatoren om de vochtigheidsgraad op peil te houden. Ook geen overbodige luxe: een tube handcrème in de la van je bureau.
Een vochtigheidsgraad van dertig tot zestig procent is ideaal voor je huid.
Soms wordt getipt dat je bodymilk of -lotion direct na het douchen op je nog vochtige huid zou moeten aanbrengen, om zo vocht in de huid te sealen. Doe maar niet, want je verdunt er alleen maar je bodymilk mee.
Ze zitten misschien momenteel in sokken en schoenen verstopt, maar dat is geen reden je voeten niet ook in te smeren. Droge hielen knappen namelijk zichtbaar op van een fijne bodymilk. Trek daarna wel meteen weer je sokken aan om slipgevaar te voorkomen.
Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door NIVEA Body Essentials.
Karen van Ede is beautyjournalist sinds, nu ja, al jaren. Ze is auteur van het boek SKIN. Ze bekijkt de beautywereld niet door een roze, maar door een scherp afgestelde bril. Haar stokpaardje: minder kopen door betere keuzes.