Je kent vast die filmpjes wel, van tieners die hun huid insmeren met nog meer skincare dan de meeste volwassenen gewend zijn te gebruiken. Experimenteren hoort natuurlijk bij de leeftijd, maar hoe goed is het?
Dit is wat ik erover denk.
Je kent vast die filmpjes wel, van tieners die hun huid insmeren met nog meer skincare dan de meeste volwassenen gewend zijn te gebruiken. Experimenteren hoort natuurlijk bij de leeftijd, maar hoe goed is het?
Dit is wat ik erover denk.
Tieners experimenteren graag, en met de invloed van social media wordt de ontdekkingstocht alleen nog maar meer aangewakkerd. Logisch, want op deze kanalen zie je ontzettend veel producten en adviezen over skincare voorbijkomen. Heel begrijpelijk dat tieners daardoor de drang voelen om make-up te gebruiken en met hun huid bezig te zijn.
Die sociale media hebben echt wel z’n positieve kanten. Tieners kunnen op die manier ontzettend veel leren over huidverzorging. Maar het lastige is dat niet alle informatie even betrouwbaar is. Dat is precies de reden waarom ik jaren geleden begon met het schrijven van blogs. Er is zo veel (mis)informatie als het gaat om skincare, maar het is belangrijk dat ouders en verzorgers hun tieners goed kunnen voorlichten – ook op het gebied van de huid.
Heb je daar hulp bij nodig? Dit zijn mijn verzorgingstips voor tieners:
Sociale media zijn natuurlijk niet de enige reden waarom tieners zo veel producten gebruiken. Ik zie ook dat kinderen op steeds jongere leeftijd ‘huidproblemen’ krijgen. Zo komt pre-puberale acne (tussen de 7 en 10 jaar) steeds vaker voor, waardoor kinderen eerder de behoefte voelen om deze problemen op te lossen.
Vaak wordt hierbij gegrepen naar middeltjes die allesbehalve mild zijn: reinigende scrubs, uitdrogende cleansers of zogenoemde spot treatments. Deze bevatten vaak sterk irriterende ingrediënten die de klachten alleen maar verergeren. Veel huidproblemen ontstaan namelijk door het gebruik van niet-milde en geparfumeerde producten. En daar worden kinderen helaas vaak al op jonge leeftijd – soms zelfs als baby – aan blootgesteld. Des te meer reden om hen al op jonge leeftijd een goed huidverzorgingsritueel aan te leren.
Ik kan me voorstellen dat al die meningen over dit onderwerp best overweldigend kunnen zijn. Als jouw tiener af en toe experimenteert met huidproducten en het aan het einde van de dag ook netjes schoonmaakt, dan hoef je je echt geen zorgen te maken. Maar let wel op het gebruik en de reactie van de huid. Want het blijft belangrijk om oog te hebben voor eventuele huidreacties.
Pigmentvlekken? Deze skincareroutine helpt échtLees ookDr. Jetske Ultee (51) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is ze werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.