LINDA.nl redacteur Nivine heeft al twaalf jaar hetzelfde goede voornemen: stoppen met nagelbijten. Maar wat ze ook probeert, het lijkt niet te helpen.
Zelfs pure knoflook op haar vingers smeren hielp niet. Wat nu? Ze gaat op onderzoek uit.
LINDA.nl redacteur Nivine heeft al twaalf jaar hetzelfde goede voornemen: stoppen met nagelbijten. Maar wat ze ook probeert, het lijkt niet te helpen.
Zelfs pure knoflook op haar vingers smeren hielp niet. Wat nu? Ze gaat op onderzoek uit.
Het is inmiddels februari. Mijn goede voornemen is al een hele maand van kracht, maar zonder succes. Waarom wil het toch alweer niet lukken, zit het soms in de genen? Mijn nagelbijtende collega’s merken dat hun kinderen óók bijten. Tijd om advies te vragen aan een kenner: Gijs Coppens, gezondheidspsycholoog bij platform OpenUp.Care.
Nagelbijten is niet goed voor je. Het is onhygiënisch, kan zelfs bloedvergiftiging veroorzaken en afgekloven vingers zien er niet bepaald elegant uit. Waarom doen we het dan toch? “Het is eigenlijk een lichte vorm van verslavingsgedrag”, vertelt Coppens.
“Er is waarschijnlijk ooit iets gebeurd waar je ongemakkelijk van werd. Als reflexmatige reactie ben je gaan nagelbijten, en dit werkte. Het zijn kleine herhalende handelingen, waarmee je denkt jezelf rustig te maken”, vertelt hij. “Op een gegeven moment werkt dat niet meer, omdat je het zo vaak doet.”
Mijn moeder bijt ook. Heb ik deze lichte verslaving aan haar te wijten? “Groei je op bij ouders die nagelbijten? Dan kopieert een kind dit gedrag sneller. Dit noem je pseudogenetica. We weten niet zeker of het in de genen zit, maar het kopieergedrag is er wel”, legt Coppens uit. Thanks, mom. Daar heeft ze vast nooit zo over nagedacht.
Lees ook
Wat te doen met die gelnagels in lockdown? Deze nagelstylist legt het uit
De bekende trucs als nepnagels en anti-bite nagellak hebben voor mij nog niet z’n vruchten afgeworpen. Ja, ermee stoppen is echt doorbijten. Coppens heeft in ieder geval een lijstje met tips waarmee je kunt beginnen.
1. Bedenk een vervangend ritueel
Zodra je zin hebt om te nagelbijten, ga je een rondje wandelen. Zo kom je wel aan je tienduizend stappen.
2. Maak het nagelbijten onprettig
Doe een vies smaakje op je nagels of bind er pleisters om. Dit weerhoudt je er de volgende keer van om weer te bijten.
3. Turf iedere keer dat je bijt en besef hoe vaak je het doet
Noteer een week lang wanneer je bijt en zet het tijdstip erbij. Zie je dat je meestal om de acht minuten bijt? Verdubbel de minuten om weer te mogen bijten en turf dan weer een week. Zo bouw je het langzaam af.
4. Maak afspraken met jezelf
Sta jezelf toe om te bijten, maar stel het uit. Wanneer je de behoefte voelt, kies dan een tijdstip wanneer je het mag doen. Door het toe te laten, word je weer baas over het nagelbijten.
5. Hypnotherapie
In deze sessies wordt je onderbewustzijn directer aangesproken. Door psychologen- en hypnosepraktijken worden de sessies op verschillende manieren uitgevoerd, afhankelijk van waar het probleem zit.
Lees ook
Klaar met die droge handen? Deze dermatoloog geeft (vet) handige tips