Je hoeft maar te googelen op ‘pore minimizer’ en je krijgt meer dan 1,5 miljoen hits. Als je kijkt naar het aanbod van producten die beloven je poriën te verkleinen of zelfs laten verdwijnen, dan zou je bijna geloven dat dit een fluitje van een cent is. Nu wil ik geen spelbreker zijn, maar vaak zorgen die middeltjes vooral voor het verdwijnen van je geld.
Huidexpert Jetske Ultee verklapt wat je kunt doen aan grove poriën
Dr. Jetske Ultee studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische- en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is zij werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.
Veel van dit soort producten creëren namelijk (bewust) wat irritatie en zwelling op de huid. En dan líjkt het dus of de porie is verkleind, maar in werkelijkheid valt deze hooguit tijdelijk wat minder op. Maar misschien was je daar zelf al eens achter gekomen… Is er dan niets aan te doen?
Eerst even… wat zijn nu eigenlijk poriën?
Poriën zijn heel kleine ronde openingen in de huid van de daaronder gelegen zweet- of talgkliertjes. Iedereen heeft ze dus. Via de poriën wordt talg (huidvet) verspreid over de huid. Dat is nuttig, want dit zorgt voor een goede barrièrefunctie van de huid. Ook beschermt talg ons enigszins tegen de schadelijke invloed van de zon.
Bij een ‘normale’ productie vloeit talg mooi uit over de huid. Is dit proces niet in balans (bijvoorbeeld ten gevolge van hormoonschommelingen of door een opstapeling van dode huidcellen) dan kunnen poriën gaan verstoppen. Die worden daardoor meer zichtbaar. Blijft deze verstopping langdurig aanwezig, dan kan de poriewand wat gaan oprekken. Een zichtbare porie is vaak een verstopte, en in de meeste gevallen een opgerekte porie. Vaak speelt aanleg daarbij ook een rol.
To do bij vergrote poriën
Poriën die zijn opgerekt, zullen helaas niet meer zo gemakkelijk kleiner worden. Maar je kunt wel wat dingen doen om ze minder zichtbaar te maken. Dit zijn mijn zeven tips:
- Zorg dat je basis skincare klopt. Kies voor producten die de talgproductie goed houden. En gebruik een milde reiniger. Cleansers dus zonder irriterende en uitdrogende stoffen, want die stoffen zorgen er alleen maar voor dat je huid meer talg aanmaakt.
- Sla het reinigen nooit over. En ga zeker niet slapen zonder eerst je make-up te verwijderen.
- Voeg een exfoliant (thuispeeling) toe aan je skincare-routine. Zo voorkom je dat dode huidcellen en talg zich ophopen. Kies het liefst voor salicylzuur. Dit ingrediënt is oplosbaar in vet, en dringt diep in de poriën door.
- Zorg voor voldoende antioxidanten in je skincare. Deze beschermen de huid tegen schade, maar zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat talg niet oxideert in de porie en zwart wordt.
- Door verlies van stevigheid en elasticiteit van de huid worden je poriën ook meer zichtbaar. Grootste boosdoener van verminderde elasticiteit? De zon! Oftewel: gebruik elke dag zonbescherming. Ook als het bewolkt is.
- Kies verder voor ingrediënten in je huidverzorging die helpen je huid stevig te houden. Zoals vitamine A en C.
- Kijk ook eens naar je menu. Sommige voedingsproducten hebben via je hormonen een effect op de talgproductie. Zuivel bijvoorbeeld. En suikers kunnen het elastine en collageen beschadigen.
En verder?
Behandelingen gericht op het verstevigen van de huid kunnen ook effect hebben, laserbehandelingen bijvoorbeeld. Ook kun je poriën wat minder zichtbaar maken met make-up. Daar maken veel pore-minimizing-producten gebruik van. Door het toevoegen van reflecterende deeltjes vallen de vergrote poriën soms iets minder op. Helaas zijn er vrijwel geen andere opties voor verkleinen van poriën op het gebied van cosmetica.
En verder? Ik denk dat we vooral moeten accepteren dat het gewone leven nu eenmaal geen flawless Instagramplaatje is. Die poriën en andere oneffenheidjes horen er helaas ook gewoon een beetje bij.
Lees ook
Huidexpert Jetske Ultee: ‘Zo kun je de afbraak van collageen beperken’