Gigi Hadid heeft zichzelf een radicale make-over gegeven met haar platinablonde kapsel. Met de zomerse dagen groeien de blonde kriebels. Maar hoe blondeer je je haar zonder het kapot te maken?
LINDA.nl zoekt het voor je uit.
Blonderen
Op de vraag hoe slecht het blonderen van je haar is reageert kapper Tamara van der Elst kort maar krachtig: “Mega slecht.” Volgens haar is blonderen, naast een ‘permanentje’, een van de slechtste dingen die je je haar kunt aandoen.
In blondeerpoeder zitten agressieve bestanddelen die het haar ontkleuren. “Het lost alle goede dingen uit je haar op. Het vermindert de kwaliteit en alle natuurlijke eigenschappen van het haar, zoals de vochtbalans”, legt Tamara uit.
Hierdoor kan het haar mogelijk afbreken en voelt het droog aan. “Door de waterstofperoxide worden je haarschubbetjes opengezet. Je haar voelt stugger aan en je hebt meer last van klitten.” Volgens Tamara kan je zelfs een allergie tegen het agressieve product ontwikkelen: “Als gevolg van zo’n allergie kan je huid rood worden en opzwellen.”
Blonderen is niet voor iedereen
Volgens Tamara kan blonderen alleen als de kwaliteit van het haar nog goed is. Een consult voordat je gaat blonderen is daarom van belang. “Ieders haar is uniek en het is situatiegebonden óf je kan blonderen.” De buitenste laag van het haar, de haarschubben, kan bestaan uit drie tot elf lagen. Het verschilt per persoon hoeveel lagen je hebt. “Stel iemand heeft maar drie lagen, dan zal het haar eerder afbreken dan bij iemand met tien of elf lagen”, zegt Tamara. Eventueel medicijngebruik kan ook van invloed zijn. En iemands haargeschiedenis speelt een rol. “Te veel chemische processen achter elkaar kan haarbreuk veroorzaken.”
Tips
Tamara raadt aan te investeren in een goede kapper: “Goedkoop is duurkoop. Kies een kapper die weet hoe het werkt.” Bovendien raadt zij aan tijdens het blondeerproces chemische middelen zoals Olaplex of Brazilian Bond toe te voegen. Deze producten beschermen de zwavelbruggen tijdens het blondeerproces, waardoor het haar minder beschadigt. “Voorkomen is beter dan achteraf verhelpen. Je kan wel maskertjes gebruiken, maar echt herstellen doet het niet meer.”