Om pigmentvlekken te behandelen heb je niet één skincare-ingrediënt nodig, maar echt meerdere. Ik vertel je welke helpen én waarom.
Daarnaast geef ik je een handige skincareroutine tegen pigmentvlekken.
Om pigmentvlekken te behandelen heb je niet één skincare-ingrediënt nodig, maar echt meerdere. Ik vertel je welke helpen én waarom.
Daarnaast geef ik je een handige skincareroutine tegen pigmentvlekken.
Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken, die allemaal (deels) andere oorzaken hebben. Melasma (zwangerschapsmasker) ontstaat door hormoonschommelingen, bijvoorbeeld door zwangerschap of pilgebruik. De oorzaak van zonnevlekken of ouderdomsvlekken is zonblootstelling. Als je last hebt van irritatiepigment, dan kan dat onder andere komen door verkeerde cosmetica, een operatie of door acne.
Voor je begint met het behandelen van pigmentvlekken raad ik je aan – als dat mogelijk is natuurlijk – eerst deze oorzaken aan te pakken. Anders heeft behandelen minder zin.
Belangrijk om te weten: de zon is voor de meeste mensen dé oorzaak van (meer) pigmentvlekken. Zonder je huid te beschermen tegen uv-straling zal geen enkele behandeling tegen pigmentvlekken echt goed werken. Want je wilt niet alleen pigmentvlekken verminderen die al op je huid zitten, je wilt waarschijnlijk ook dat er geen nieuwe bij komen. Smeer hiervoor elke dag met een zonnebrandcrème met SPF 50.
Om je pigmentvlekjes te behandelen wil je de vorming van pigment diep in je huid tegengaan. De hoofdverantwoordelijke voor de vorming van pigment is het enzym tyrosinase. Kies dus voor skincare-ingrediënten die tyrosinase hierin belemmeren. Ingrediënten die dat onder andere doen: vitamine A, azelaïnezuur, zoethoutwortelextract, vitamine C en niacinamide.
Je wilt ook niet dat het pigment dat toch gevormd is, aan de oppervlakte van je huid terechtkomt. Je moet ‘het transport’ ernaartoe dus tegengaan. Dat doe je met vitamine A of niacinamide. Voor het beste effect combineer je verschillende van deze skincare-ingrediënten in je routine.
Met bovenstaande ingrediënten voorkom je dat er pigmentvlekken ontstaan, maar je wilt natuurlijk ook bestaande pigmentvlekken aanpakken.
Daarvoor heb je ingrediënten nodig die ze lichter kunnen maken. Vitamine A, glycolzuur, tranexaminezuur en azelaïnezuur doen dat. Ook deze ingrediënten kun je het beste combineren voor de mooiste werking.
Maar hoe doe je dit nu concreet? Hier vind je een handige routine met een aantal van deze ingrediënten:
Ochtend
1. Reiniger. Kies voor een cleanser die zacht en mild is voor je huid. Door irritatie kunnen er namelijk ook pigmentvlekken ontstaan.
2. Toner. Het liefst zit in je toner een hoge concentratie niacinamide. Deze vitamine remt het enzym tyrosinase dat een belangrijke rol speelt bij de vorming van pigment én gaat ‘het transport’ van het pigment naar de cellen tegen. Als er ook zoethoutwortelextract in zit is dat een pré.
3. Serum of moisturizer. Kies voor een moisturizer of serum met een hoge dosis vitamine C. Deze vitamine belemmert de vorming van pigment. Bovendien ondersteun je met vitamine C je zonnebrandcrème, waardoor je zonschade (en dus pigmentvlekken) kunt voorkomen.
4. Zonnebrandcrème.
Avond
1. Reiniger. Dezelfde als in de ochtend.
2. Toner. Dezelfde als in de ochtend.
3. Exfoliant met glycolzuur. Dit ingrediënt gaat bestaande pigmentvlekken tegen. Zorg ervoor dat je dit product rustig opbouwt, want je wilt geen irritatie veroorzaken, waardoor er mogelijk pigmentvlekjes ontstaan.
4. Serum met vitamine A. Deze vitamine licht bestaand pigment op, helpt tegen de vorming van pigment én gaat het transport van pigment naar de huidcellen tegen. Een mooie drie-in-een-actie dus. Ook hier is het een kwestie van rustig opbouwen. Bouw eerst de exfoliant uit stap 3 op en begin daarna pas met het serum. Let op: als je zwanger bent, kun je beter geen vitamine A smeren.
5. Moisturizer. Dezelfde als in de ochtend.
Het is belangrijk om geduld te hebben, want het duurt 1 of 2 maanden tot de cellen in de bodem van je huid de oppervlakte bereiken en er weer afvallen. Na zo’n 6 weken kun je resultaten beginnen te zien. Maar als je last hebt van hardnekkige pigmentatie, kan dit ook nog langer duren.
Hulp nodig?
Kan ik je helpen met je routine? Je mag me altijd een berichtje sturen.
Wil je meer weten en lezen over pigmentvlekken? Dat vind je hier.
Dr. Jetske Ultee studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is ze werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.
Elke zondag om 12.00 uur lees je op LINDA.nl de nieuwste ‘Huidwijzer’ van Jetske Ultee.