Door de jaren heen verzamelen we heel wat flesjes parfum, maar hoe lang is het houdbaar? Is het tijd om afscheid te nemen van onze collectie of kunnen we nog even door?
LINDA. zocht het uit.
Houdbaarheid parfum
Bepalen hoe lang je luchtje houdbaar is, is niet altijd even makkelijk. Waar op sommige verpakkingen duidelijk staat aangegeven hoe lang het geurtje meekan – door middel van een icoontje van een open potje met bijvoorbeeld ’12M’ (twaalf maanden) – tonen vele flesjes geen enkel spoor van een houdbaarheidsdatum. Blijft sommige parfum dan eeuwig goed?
Nee, helaas niet. Hoewel parfum door het hoge alcoholpercentage niet kan bederven, kan de kwaliteit van een geurtje wel flink afnemen. Je kunt dus niet eeuwig van je favoriete luchtje genieten en zal het op den duur toch moeten verruilen voor een nieuwe flacon. Over het algemeen behoudt parfum één tot drie jaar lang zijn kwaliteit, en in sommige gevallen zelfs vijf jaar.
Hoe weet je het?
Of parfum nu één jaar of vijf jaar goed blijft, is best een verschil. Gelukkig zijn er wel wat manieren om te achterhalen of jouw luchtje nog kan blijven staan. Kijk allereerst naar het soort parfum dat je hebt. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe langer je geurtje meegaat. Eau de Parfum heeft een alcoholpercentage van 90 procent en gaat dus langer mee. Eau de Cologne daarentegen zal met 70 tot 90 procent alcohol sneller zijn kwaliteit verliezen.
Daarnaast kun je letten op de geur en de kleur. Ruikt het luchtje anders dan voorheen? En is de kleur geler of donkerder geworden? Dan heeft je geurtje zijn beste tijd wel gehad. Dit komt door oxidatie. Gedurende de tijd komt er steeds meer zuurstof in de fles die de moleculen aantast. Dit is niet te voorkomen.
Langer genieten
Als je langer wil genieten van je luchtje, is het belangrijk om je flesjes op de juiste plek te bewaren. Parfum kan slecht tegen hitte, licht en vocht. Bewaar je luchtje daarom in zijn originele doos op een donkere, droge en koele plek. De badkamer is geen goede keuze.
Gebruik daarnaast één geurtje tegelijkertijd en wees niet te zuinig. Hoewel parfum vaak een flink prijskaartje heeft, is het juist zonde als een halfvolle fles zijn kwaliteit verliest zonder dat je er volop van genoten hebt.