De termen ‘natuurlijk’, ‘groen’ of ‘plantaardig’ zijn niet meer weg te denken van je skincareverpakking. Maar wat is ‘natural skincare’ precies? En hoe belangrijk is het voor je huid dat je huidverzorging natuurlijk is?
Ik vertel je er alles over.
Wat is ‘natural skincare’?
Als er ‘natuurlijk’ op je fles shampoo of pot crème staat, betekent dit dat een deel van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong is. Er zit bijvoorbeeld aloë vera in je huidverzorging of magnolia. Maar hoe natuurlijk het product precies is, zegt die term niet. Zo kan het product voor 1 procent plantaardig zijn, maar ook voor 100 procent. Het is namelijk niet wettelijk geregeld vanaf welk percentage een fabrikant ‘natuurlijk’ op het etiket mag zetten.
Dit betekent ‘biologisch’ op het etiket
Voor ‘biologisch’ gelden wel regels. Pas als minstens 95 procent van de stoffen in het product afkomstig is van gecertificeerde biologische producten, dan mag deze term op de verpakking staan. Ook mag een producent niet zomaar claimen dat zijn product milieuvriendelijk is als dit niet klopt.
Misleiding ligt op de loer
Toch kun je als consument gemakkelijk op het verkeerde been worden gezet. Een groen etiket met bloemen, bijen of blaadjes wekt al snel de indruk dat het product natuurlijk is. Maar die verpakking met natuurthema zegt niet altijd alles over hoe groen zo’n product daadwerkelijk is. Die conditioner kan heel natuurlijk zijn of juist helemaal niet.
Is ‘natuurlijk’ beter voor je huid?
Maar hoe belangrijk is het nu eigenlijk dat je huidverzorging plantaardig is? Veel mensen denken dat ‘natuurlijk’ gelijk staat aan ‘goed voor je huid’. Maar dat hoeft niet. In de natuur vind je namelijk ook veel irriterende stoffen die je liever niet op je huid wilt smeren. Verder worden er in veel natuurlijke en biologische producten parfum of essentiële oliën gebruikt en beide kunnen een allergische reactie geven.
Ook veel ‘natural beauties’
Natuurlijk zijn er ook veel plantaardige ingrediënten die je huid wél mooier kunnen maken. Dat geldt onder meer voor zoethoutwortelextract, havermoutextract en jojoba-olie. Deze stoffen kun je ook alleen maar uit de natuur halen.
Verschil plantaardig en synthetisch
Fabrikanten kunnen sommige natuurlijke ingrediënten ook namaken, dan noem je ze synthetische stoffen. Als een fabrikant een stof precies namaakt, dan is het ingrediënt natuuridentiek; het molecuul is precies hetzelfde als dat van de stof uit de natuur. Goed om te weten: het maakt voor de werkzaamheid van het ingrediënt niet uit of de stof uit de natuur komt of natuuridentiek is.
Hoe duurzaam is ‘natuurlijk’?
Is ‘natuurlijk’ de meest duurzame keuze voor je huidverzorging? Dat lijkt misschien wel het meest voor de hand liggend, maar dat hangt van de ingrediënten in het product af. Denk bijvoorbeeld maar eens aan natuurlijke ingrediënten die de hele wereld over moeten vliegen. Ook heb je voor bepaalde stoffen uit de natuur extra bewerkingen nodig en dus meer water. In dat geval kan een synthetisch alternatief toch echt duurzamer zijn.