Of je nu gel- of gewone nagellak gebruikt, het is je vast wel eens overkomen. Je hebt net je nagels gelakt en voor je het weet laat je manicure alweer los. Balen.
Waardoor komt dit – en nog belangrijker – hoe voorkom je het?
Of je nu gel- of gewone nagellak gebruikt, het is je vast wel eens overkomen. Je hebt net je nagels gelakt en voor je het weet laat je manicure alweer los. Balen.
Waardoor komt dit – en nog belangrijker – hoe voorkom je het?
Een langdurige (gel)manicure valt of staat met een goede voorbereiding. De voorbereiding zorgt er namelijk voor dat de (gel)nagellak beter hecht en langer blijft zitten. Als je deze stappen overslaat of niet uitvoert, zal je nagellak sneller loslaten.
Vijl daarom als eerste je nagels in vorm en duw je nagelriemen naar achteren met een bokkenpootje. Gebruik vervolgens een buffervijl om oneffenheden in je nagels weg te vijlen en je nagels lichtjes op te ruwen. Zo hecht de lak beter. Daarna is het cruciaal om je nagels te ontvetten met een nail cleaner of alcohol. Daarnaast kun je nog een dehydrator aanbrengen die je nagels verder uitdroogt en ontvet.
Een andere reden dat je (gel)nagellak sneller loslaat of afbladdert, kan te maken hebben met je nagelvorm. Vierkante nagels zijn gevoeliger voor het chippen van nagellak, omdat hoeken sneller breken of achter dingen blijven haken. Als je dus langer wil genieten van je manicure, kun je het beste voor een ronde, amandel of ovale vorm gaan.
Zo krijg je uitgedroogde, stroperige nagellak weer goed vloeibaarLees ookGa je voor je je nagels lakt uitgebreid in bad of onder de douche? Ook dat kan ervoor zorgen dat je (gel)nagellak minder lang blijft zitten. Wanneer nagels in contact komen met water, absorberen ze dit en zetten ze uit. Na het opdrogen, krimpen ze echter weer in. Als je net nagellak hebt aangebracht na een bad of douche, kan het inkrimpen ervoor zorgen dat de nagellak loslaat.
Wat je ook niet moet doen voordat je je nagels gaat lakken, is het schudden van het nagellakpotje. Hierdoor ontstaan luchtbellen die later leiden tot het loslaten of afbladderen van je nagellak. Als je de inhoud van het nagellakpotje toch goed wil mengen, rol het dan tussen je handen.
Basecoat en topcoat bestaan met een reden, dus gebruik ze vooral als je lang wil genieten van mooi gelakte nagels. Een basecoat zorgt ervoor dat de nagellak goed kan hechten en langer blijft zitten. Een topcoat kun je zien als een beschermlaagje die je nagels langer mooi houdt en chippen voorkomt.
Mooie en loeisterke nagels? Je nailt 't met BIAB (en dit is waarom)Lees ookOm minstens een week – of twee weken in het geval van gellak – te kunnen genieten van je manicure, is het essentieel niet alleen je nagelbed, maar ook je nageltoppen mee te lakken. Door de nageltoppen mee te lakken, sluit je als het ware de nagel af en creëer je een extra beschermende laag die chippen en beschadigingen voorkomt.
Niet alleen ziet het er slordig uit, het beïnvloedt ook hoe lang je (gel)nagellak mooi blijft: nagellak op je huid of nagelriemen. Wanneer je de huid of nagelriemen meelakt, kan de nagellak niet goed hechten. Op een gegeven moment zal de nagellak loslaten van de huid en liften van je nagel.
Om te voorkomen dat dit gebeurt, is het slim om ongeveer 1 millimeter weg te blijven van je nagelriemen en je huid gelijk schoon te maken als er wat lak op komt. Als je gelnagellak gebruikt, kun je dit doen met een bokkenpootje. Bij gewone nagellak kun je een wattenstaafje met wat nagellakremover gebruiken.
Een van de meest voorkomende redenen dat gellak loslaat, heeft te maken met te dik lakken. Gellak moet zo dun mogelijk aangebracht worden. Strijk het nagellakkwastje zodanig af, dat er bijna geen lak meer aan zit. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat de gellak niet goed uithardt onder de nagellamp. De bovenkant is wel hard, maar eronder niet. Gevolg: gellak die gaat rimpelen en los begint te laten.
Ook voor gewone nagellak is het verstandig om niet te dik te lakken. Dikke lagen chippen sneller dan een aantal dunne lagen. Daarnaast drogen dunne lagen een stuk sneller.
Onderzoek wijst uit dat UV-lamp om gellak mee te drogen mogelijk huidkanker veroorzaaktLees ookIn het geval van gelnagellak is het gebruik van een goede nagellamp cruciaal. Als je gelnagellak niet goed droogt, is loslaten niet te voorkomen. Let dus goed op of je de juiste nagellamp gebruikt. Sommige lakken vereisen UV-licht, anderen LED-licht. Ook kan de benodigde sterkte of de duur dat je je nagels onder de lamp moet leggen, variëren per merk. Veel merken verkopen daarom hun eigen nagellampen die afgestemd zijn op hun nagellak. Mocht je toch een eigen lamp willen gebruiken, controleer dan of deze qua wattage en licht overeenkomt met het gellakmerk dat je gebruikt.
Ook is het verstandig je nagellamp na een jaar te vervangen. Hoewel de lamp het waarschijnlijk nog wel doet, is de kans groot dat de kwaliteit is afgenomen. De lamp hardt je gellak dan waarschijnlijk niet meer goed uit, met het loslaten van de gellak tot gevolg.
Als laatste is het belangrijk om je hand goed onder de lamp te leggen, zodat alle nagels goed kunnen uitharden. Leg je hand niet te ver in de lamp, maar ongeveer in het midden. Hardt daarnaast je duimnagel apart uit. Als je je hele hand eronder legt, kantelt je duimnagel namelijk, waardoor een kant mogelijk niet goed uithardt.
De laatste stap om loslaten en chippen van (gel)nagellak te voorkomen, is door je nagels goed te verzorgen en te beschermen. Breng twee keer per dag nagelriemolie aan, gebruik je nagels niet als gereedschap en draag handschoenen als je in de weer gaat met schoonmaakmiddelen. Zo kun je langer genieten van je mooi gelakte (gel)nagels.
Bewaren of weggooien? Zo lang blijft parfum goedLees ook