Volle, sensuele lippen wie wil ze niet? Met fillers kom je een heel eind, maar net zoals met elke cosmetische behandeling, zitten ook daar risico’s aan.
De do's en don'ts van fillers
Cosmetisch arts Tom Decates gaat in een college van de Universiteit van Nederland dieper in op wat je vooral niet moet doen als je fillers laat zetten.
Lipfillers
Uit cijfers van de Nationale Zorggids blijkt dat in de afgelopen jaren het aantal behandelingen met fillers tot wel 17 procent is toegenomen. Overigens is dat niet alleen onder vrouwen het geval, ook onder mannen neemt het aantal fillers toe. Het gaat dan met name om fillers in de lippen. Bij 1 op de 8 behandelingen gaat het om een man. Waar moet je vooral op letten als je besluit om zo’n behandeling te ondergaan?
1. Gecertificeerde arts
Fillers mogen alleen gezet worden door een arts die hierin een opleiding heeft gevolgd. Bij een gecertificeerde arts loop je ook niet het risico dat er onveilige fillers worden gebruikt. Die gaan namelijk veel rond op het internet. Hierdoor zie je ook steeds vaker dat mensen fillers zelf gaan zetten. Maar dat wordt ten strengste afgeraden omdat je zelf niet goed kan inschatten hoeveel je inspuit.
2. Kijk naar de prijs
Zie je een salon die stunt met prijzen? Let dan goed op, want vaak is er dan iets niet in de haak. Een lipfillerbehandeling bijvoorbeeld, kost gemiddeld tussen de 300 en 600 euro. Dat heeft alles te maken met de materialen, de arts en de behandeling zelf.
3. Pas op bij auto-immuunziekte
Een fillerbehandeling kun je maar beter laten als er sprake is van een auto-immuunziekte zoals reuma of lupus. Die ziekten kunnen met een dergelijke behandeling heftiger worden of opvlammen. De filler is dan de directe aanleiding voor deze opvlamming.
4. Blauwe plekjes na de behandeling
Heb je na de behandeling een blauw plekje? Raadpleeg dan een arts. Het plekje kan een gevolg zijn van ‘vaatocclusie’. De filler is dan in een bloedvat gespoten en dat kan voor ernstige complicaties zorgen. Zelfs blindheid komt voor.
5. Knobbeltjes door allergie
Wat ook voorkomt is dat je lichaam de filler ‘inkapselt’ omdat je allergisch bent. Er ontstaan dan knobbeltjes die erg pijnlijk kunnen zijn. Die moeten er dus vervolgens worden uitgehaald en dat kan weer een litteken opleveren. Jezelf van tevoren laten testen op een allergische reactie, is dus aan te raden.
Meer weten over de risico’s van fillers? Kijk dan naar het college van cosmetisch arts Tom Decates. Decates werkt in het Erasmus MC en ziet het aantal complicaties door cosmetische ingrepen elk jaar toenemen.
Volle lip of strakke kaaklijn? In Erasmus MC weten ze dat fillers niet zonder risico zijnLees ook