Koffie-afval lijkt herbruikbaar als bron van koffiezuur en cafeïne; dat werkt kalmerend en kan vochtophopingen in de huid beperken. Gaan we dan binnenkort extracten van koffie-afval terugvinden in onze huidproducten?
Ik ben er even ingedoken.
Koffie-afval lijkt herbruikbaar als bron van koffiezuur en cafeïne; dat werkt kalmerend en kan vochtophopingen in de huid beperken. Gaan we dan binnenkort extracten van koffie-afval terugvinden in onze huidproducten?
Ik ben er even ingedoken.
De koffie-industrie levert flink wat afval op, met name koffieprut (wat overblijft nadat je koffie hebt gezet) en koffiezilverhuid (het velletje van de koffieboon, dat eraf knapt bij het roosteren). Kan natuurlijk weggegooid worden, maar duurzaamheid is hot én koffie bevat meerdere stoffen die goed kunnen zijn voor je huid, zoals cafeïne en koffiezuur.
Dat leidde wetenschappers tot de vraag: is koffie-afval bruikbaar als bron voor cosmetica-ingrediënten? Ze gingen eerst na of koffieprut en zilverhuid voldoende cafeïne en koffiezuur bevatten. Check! Vervolgens keken ze of je dat er ook uit kunt halen. Check! ‘Something is brewing!’, was een van de reacties op de publicatie.
Dat specifiek deze twee stoffen onder de loep gingen, verbaast me niet; eerder onderzoek liet al zien dat ze veilig zijn en goed samengaan met andere ingrediënten. Koffiezuur heeft ontstekingsremmende eigenschappen die je huid kalmeren en mogelijk helpen tegen acne. Cafeïne behoort tot de antioxidanten, die huidveroudering verminderen.
Zo veel skincareproducten heb je écht nodigLees ookMaar dat koffiestoffen mogelijk goed zijn voor je huid, betekent ook dat de wildste ideeën rondgaan over cafeïne en koffiezuur. Afgelopen jaren waaiden dan ook regelmatig koffiehypes langs. Cafeïne zou goed zijn tegen van álles: van wallen tot haaruitval en huidveroudering. Nu is de werking van cafeïne als antioxidant wel bewezen, maar alle andere claims bleken sterke verhalen.
En even voor de zekerheid: het gaat om het gebruik van de werkzame stoffen cafeïne en koffiezuur als ingrediënt van een huidverzorgingsproduct. Dus nee, je moet niet ineens sloten koffie gaan drinken (geen goed idee) of koffieprut op je gezicht smeren (niet doen).
Ik las bijvoorbeeld over een test met koffieprut. Gedroogde prut werd toegevoegd aan exfoliërende bodycream. Conclusie: dat doet de textuur goed. Maar wat was het effect op de huid? Nou, dat bleek niet gemeten…
'Deze populaire DIY-skincare is écht niet goed voor je huid'Lees ookHoopvoller werd ik van een onderzoek naar koffie en uv-bescherming. Het blijkt namelijk dat de beschermingsfactor (SPF) van een zonnebrandcrème met 25 procent toeneemt als je cafeïne toevoegt aan zonnebrandcrème. (Wederom: de stof cafeïne, géén koffie op je huid.)
Ook veerde ik op toen ik las over een test met hyaluronzuur, de bewezen hydratatiekrachtpatser. Onderzoekers vergeleken het effect hiervan met koffiedikextract en concludeerden dat koffiedik ‘vergelijkbare positieve effecten’ had. Alleen… het was slechts op 6 personen uitgetest.
Ik houd het voor hydratatie vooralsnog op hyaluronzuur, maar het siert cosmetica-wetenschappers dat ze koffie-afval willen upcyclen. Zeker in cafeïne zie ik potentie. To be continued!
Zoveel vitamine C heb je in je skincare nodigLees ookDr. Jetske Ultee (49) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna werkte ze als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is ze werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.