Ingegroeide haren… Dat is zo ellendig. Zeker als je ze weer uit je huid wilt krijgen. Gelukkig kun je met twee trucs voorkomen dat haartjes ingroeien.
En ze zijn nog simpel ook.
Daarom groeien haren in
Hoe ontstaan ingegroeide haren eigenlijk? Als rondom de haarfollikel (oftewel het haarzakje waar de haar uitkomt), vuil, talg en dode huidschilfers zich opstapelen, kunnen die haartjes vast komen te zitten. En dan heb je inderdaad ingegroeide haartjes.
Truc één: exfolieer
Schoonhouden rond de haarfollikel kan helpen voorkomen dat haartjes ‘verstoppen’. De allerbeste truc daarvoor? Exfoliëren. Zo verwijder je dode huidcellen, vuil en talg.
Dan kunnen haren niet meer blijven steken in de huidlaag met dode huidcellen, maar kunnen ze gewoon door het huidoppervlak komen.
Zo doe je dat
Reinig onder de douche eerst je huid met een milde douchegel en exfolieer daarna je huid. Voor je benen kun je een scrubhandschoen met olie gebruiken (bijvoorbeeld jojobaolie). Spoel de olie daarna weer van je huid.
Een nog betere keuze is een exfoliant met een (fruit)zuur. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan melkzuur of glycolzuur. Met een zuur verwijder je dode huidcellen veel voorzichtiger dan met scrubkorreltjes of een scrubhandschoen.
Zo’n zuur breng je aan na het douchen. Dit product hoef je niet af te spoelen, maar kun je gewoon op je huid laten zitten. Als je erg snel last hebt van haartjes die ingroeien kun je het beste dagelijks exfoliëren.
Truc twee: hydrateer
Je verwacht het misschien niet, maar het gewoonweg gehydrateerd en soepel houden van je huid – met een net zo simpele, hydraterende en parfumvrije crème – helpt volgens recent onderzoek ingegroeide haartjes ook te voorkomen.
En als je je huid epileert is dat nog belangrijker, want deze manier van ontharen is nogal een aanslag op je huid. Met een goede crème kun je huidirritaties voor zijn.
Smeer vaak
Breng dus elke dag een hydraterende crème aan. Het liefst voor, tussen en na het ontharen van je huid.
Dit helpt je van ingegroeide haren af
Toch kun je ingegroeide haren helaas niet altijd volledig voorkomen. Ga dan in ieder geval niet aan de slag met een pincet. Daarmee kun je je huid beschadigen.
Het is beter om je huid een paar dagen te behandelen met een product met fruitzuur (zie het stappenplan hierboven). Met zo’n zuur kom je dieper in de huid dan door te exfoliëren met een scrubhandschoen of met scrubkorreltjes. Zo komt die haar vanzelf weer naar aan de oppervlakte.
Dr. Jetske Ultee (49) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is ze werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.