Is meer sporten je goede voornemen? Of solliciteren naar die nieuwe baan? Go for it! En laat klotsende oksels je niet stoppen: met mijn tips kies je de juiste deodorant.
Dit zijn mijn tips voor de juiste deo tegen transpiratie en zweetgeur.
Is meer sporten je goede voornemen? Of solliciteren naar die nieuwe baan? Go for it! En laat klotsende oksels je niet stoppen: met mijn tips kies je de juiste deodorant.
Dit zijn mijn tips voor de juiste deo tegen transpiratie en zweetgeur.
Bij zowel een work-out als een spannende situatie (zoals een sollicitatiegesprek) kan het zweet je uitbreken. Gevolg: kringen onder je armen en een zweetgeur.
Alhoewel… ‘zweetgeur’ is niet het juiste woord, want zweet zelf ruikt niet! De vieze geur komt uit bacteriën die wonen op je huid en zich voeden met zweet. Onder je oksels leven andere bacteriën dan elders op je lijf: die zorgen ervoor dat juist okselzweet snel en sterk gaat ruiken.
Deodorants kunnen gelukkig helpen – mits je de goede kiest. Wat we ‘deodorant’ noemen bestaat uit twee soorten producten. Er zijn deo’s die geur maskeren: deze verminderen zweetgeur doordat ze enerzijds bacteriën aanpakken en anderzijds transpiratiegeur verdringen met parfum.
En er zijn deodorants die transpiratie helpen voorkómen – die heten eigenlijk anti-transpiranten. Deze blokkeren de zweetklieruitgangen in de huid, zodat je minder zweet.
Wat is dan de beste keuze? Daarvoor heb ik een vuistregel: bij het sporten ga je toch wel zweten, dus gebruik een deodorant die geur maskeert. Wil je natte okselplekken voorkomen? Gebruik dan een anti-transpirant.
Maar wil je vandaag of morgen nog natte oksels voorkomen met een anti-transparant? Dat gaat helaas niet lukken. Je moet een anti-transparant twee keer per dag aanbrengen gedurende een paar dagen. Dan pas zitten de meeste zweetklieren verstopt en houd je je oksels droog. Denk dus een paar dagen vooruit.
Ga je voor een deodorant die geurtjes maskeert, kijk dan even naar de ingrediënten. Sommige deodorants maskeren namelijk met parfum en gedenatureerde alcohol (tegen bacteriën). Dat is effectief, maar beide ingrediënten irriteren de huid. En okselhuid is extra gevoelig, zeker als je je oksels scheert.
Kies dus liever voor deodorants zonder parfum en alcohol. Die geven minder risico op irritatie. Zulke milde deo’s maskeren geur met andere ingrediënten.
Heb je een soort deodorant gekozen, dan moet je ook kiezen hoe je die wilt aanbrengen: als spray, roller of tube. Ik ga zonder twijfel voor een roller of tube. Waarom? Die zijn effectiever. Van een spray bereikt maar zo’n 11 procent je huid, de rest belandt in de lucht. Met een roller of tube komt bijna 90 procent op je huid terecht.
Het is wel zo dat je met een roller huidbacteriën de roller ‘inrolt’. Maar dat is niet erg. Een roller bevat bepaalde stoffen waardoor huidbacteriën er niet lang overleven. Desondanks is het slim om je roller niet te delen met anderen. Er blijft een kans bestaan dat je bacteriën uitwisselt, en dat kan irritatie opwekken.
Verschillende soorten, vormen en ingrediënten… Is er niet gewoon één deo-advies voor iedereen? Helaas. Zeker bij een gevoelige huid blijft het een kwestie van uitproberen welke deodorant of anti-transpirant voor jou het geschikst is. Maar: met mijn tips vind je snel de juiste. Transpiratie hoeft jou niet meer in de weg te staan.
Dit artikel is eerder verschenen op LINDA.nl.
Zo krijg je meer collageen in je huid (zonder supplementen!)Lees ookDr. Jetske Ultee (51) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde. Sinds 2004 is ze werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.