Reinigen is een ontzettend belangrijke stap in je huidverzorgingsroutine, omdat een goed gereinigde huid werkstoffen beter opneemt, minder snel veroudert en er gezond en fris uitziet.
Doen dus, óók als je geen make-up draagt.
Reinigen is een ontzettend belangrijke stap in je huidverzorgingsroutine, omdat een goed gereinigde huid werkstoffen beter opneemt, minder snel veroudert en er gezond en fris uitziet.
Doen dus, óók als je geen make-up draagt.
Er zijn al een hoop dingen die je in je leven kunt toepassen of juist vermijden, waar je huid je dankbaar voor zal zijn. Zo helpt het om strakke of niet ademende kleding te vermijden, is het belangrijk om je huid te beschermen tegen blootstelling aan de zon door SPF te smeren en is het verlagen van stress ook goed voor de huid. Daarnaast is het reinigen van de huid belangrijk. Een eenvoudige routine kan onzuiverheden al zichtbaar verminderen en terugkeer van mee-eters of puistjes bij volwassenen helpen voorkomen. Kies daarom het liefst voor fijne en eenvoudige reinigingsproducten, die passen bij jouw huid.
Hoe verleidelijk het ook is om na een lange (werk-)dag zo snel mogelijk je bed in te duiken, maak toch eerst nog even tijd om je gezicht goed te reinigen. Niet alleen om je eventuele make-up te verwijderen, maar ook vanwege bijvoorbeeld fijnstof, wat je poriën verstopt. Idealiter bestaat je reinigingsroutine uit twee stappen: cleansen en exfoliëren. Een cleanser haalt vuil en make-up van je huid weg en voorkomt mee-eters, de zwarte puntjes in je (verstopte) poriën. Wie goed reinigt, loopt ook een stuk minder risico op puistjes – wat feitelijk kleine ontstekingen zijn die ontstaan uit een mix van talg, bacteriën en dode huidcellen.
Een cleanser kan een wasgel zijn die je gebruikt met water, maar kan ook een micellair water zijn, een milk, een crème of balm.
Gebruik na het cleansen een exfoliant op basis van enzymen of fruitzuren, die dode huidcellen verwijdert. Glycolzuur heeft de kleinste molecuul, en kan het diepst in de huid komen om het cement op te lossen dat dode huidcellen bij elkaar houdt. PHA zuren, verwant aan AHA’s, zijn de beste optie voor een gevoelige huid omdat ze geleidelijk werken en niet irriteren. Exfolianten weken de dode huidcellen los, terwijl scrubs ze wegpoetsen. Van allebei krijgt je huid een gladder huidoppervlak en een fris, egaal en stralend effect. Een exfoliant kan ook de aanmaak van collageen stimuleren en pigmentvlekken verminderen.
Maar pas op: je huid heeft ook dode huidcellen nodig, die vormen namelijk een barrière om bacteriën en schimmels buiten de deur te houden. Exfolieer je te sterk, dan kan je huid voor altijd overgevoelig worden. Het is niet voor niets dat er opeens zoveel ’huidbarrière versterkende producten’ op de markt komen. Welke reinigingsproducten je exact moet gebruiken, hangt af van je huidtype.
Kies een vochtverzorgende reiniger in milkvorm, die je huid wel van vuil ontdoet, maar die je met tissues afneemt in plaats van met water. Kies een milde exfoliant met een laag percentage zuren. Je wilt de huidbarrière namelijk intact houden.
Een vette huid moet licht ontvet worden om verstopte poriën en puistjes te voorkomen. Maar kies een mild product, want je vette huid gaat van te agressief reinigen juist extra talg aanmaken. Wasgels die op een milde manier teveel talg weghalen en licht exfoliëren zijn perfect.
Een gecombineerde huid is wat droger op de wangen en vetter op de T-zone, ofwel neus en voorhoofd. Deze huid kan veel hebben, maar moet niet uitdrogen. En exfoliëren kan prima, zolang je het niet overdrijft. Kijk daarbij goed naar het aanbevolen gebruik. Sommigen kun je maximaal drie keer per week gebruiken, anderen werken op hun best als je er dagelijks mee scrubt.
Ieder huidtype kan gevoelig zijn. Een gevoelige huid kan slecht tegen producten die schuimen en slecht tegen parfum. Let er dus op dat beiden niet in je reiniger zitten als je last hebt van kriebel, overgevoeligheidsreacties of eczeem.
Striae, én bedankt: maar je kunt er gelukkig iets aan doenLees ookEen heleboel vrouwen vergeten het, maar ook ‘s morgens zou je je huid moeten reinigen. ’s Nachts ontdoet je huid zich namelijk van afvalstoffen die vervolgens op je huid blijven liggen. Reinig je niet voordat je je dagcrème aanbrengt, dan smeer je deze afvalstoffen als het ware zó weer in je huid. Er zijn echter ook tegenstanders van dit ochtendritueel: zij zeggen dat je de bacteriehuishouding ermee verstoort. Door te veel te cleansen en exfoliëren denk je heel schoon te zijn, maar kun je het microbioom van je huid in de war schoppen en krijgen slechte bacteriën meer kans. Een gezonde huid reguleert zelf het microbioom en de zuurgraad.
Maar als door verkeerd cosmeticagebruik, teveel scrubben, teveel zuren, te weinig bescherming de zuurgraad hoger wordt dan 5.6, krijg je kriebel en sneller last allergische reacties of eczeem. Zonneschade, luchtverontreiniging en verkeerde voeding kunnen de zuurgraad en daarmee het microbioom trouwens óók uit balans brengen. Hou het ’s morgens alleen bij de cleanser alleen, en exfoliëer alleen ’s avonds of om de paar dagen.
Je huidflora bestaat uit miljarden bacteriën, waarvan de meeste je huid beschermen. Meer dan 20 procent van je microben leven op en in je huid. Een goede huidconditie hangt sterk af van de symbiotische relatie daarmee. Dus vertroetel ze. De bacteriën gaan infecties en schade door luchtverontreiniging tegen. Ook houden de bacteriën de zuurgraad op orde en voorzien ze je huid van hyaluronzuur. Hoe gevariëerder het microbioom, hoe gezonder de huidbarrière en hoe minder droogheid, kriebel of ontstekingen.
Deze rubriek wordt mede mogelijk gemaakt door NIVEA Face Cleansing Derma Skin Clear.
Tekst: Karen van Ede
Karen van Ede is beautyjournalist sinds – nu ja, al jaren. Ze bekijkt de beautywereld niet door een roze, maar een scherp afgestelde bril.