De meeste cosmeticaproducten bevatten plastic deeltjes. Van de 7704 onderzochte producten van tien grote merken kwam naar voren dat 87 procent deeltjes plastic bevat.
Dat concludeert Plastic Soup Foundation in een nieuw onderzoek.
Plastic deeltjes
Het gaat volgens de milieuorganisatie om verschillende soorten microplastic, waaronder synthetisch polymeer. De Nederlandse Cosmetica Vereniging is het oneens met deze conclusie.
Milieuorganisatie Plastic Soup Foundation roept de Europese Unie op om wetgeving aan te scherpen. De synthetische deeltjes moeten beter onderzocht worden op wat het met de volksgezondheid doet, voordat het gebruik ervan toegestaan wordt. De onderzochte producten zijn van de merken L’Oréal Paris, Elvive/Elseve, Garnier, Nivea, Gillette, Oral-B, Head & Shoulders, Dove, Rexona en Axe.
Plastic Soup Foundation
De definitie die de Plastic Soup Foundation hanteert voor microplastics klopt niet, vindt de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV). “De organisatie trekt het te ver, daardoor is ineens alles microplastic”, zegt beleidsadviseur Max Hellinga van de NCV. “De foundation zegt bijvoorbeeld dat alle synthetische polymeren microplastics zijn. Dat is niet waar.”
“We zien plastic als een chemische stof”, legt Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation uit. “Polymeren vallen daar onder. Ze zijn slecht afbreekbaar. Je moet dat minstens onderzoeken voordat je het op de markt brengt.” De organisatie baseert zich in het onderzoek naar microplastics op de ingrediëntenlijst van de cosmetica.
Serieus probleem
Volgens de NCV is de definitie van microplastics vastgesteld door onafhankelijke wetenschappers bij het Comité voor Risicobeoordeling (RAC) en het Comité sociaaleconomische analyse (SEAC). De ingrediëntenlijst van de Plastic Soup Foundation geeft volgens de vereniging een verkeerd beeld. Volgens Dagevos van de milieuorganisatie verschuilt NCV zich juist teveel achter de definitie van microplastics “waar ze zelf hard voor gelobbyd hebben”.
Ondanks deze verschillen benadrukt de NCV het probleem serieus te nemen. De vereniging zegt dat veilige producten voor de consument en het milieu “absolute prioriteit” zijn. “De industrie neemt het probleem van microplastics daarom ook zeer serieus en kijkt naar effectieve en op wetenschap gebaseerde oplossingen.”