De tijd van het ‘Witte Goud’ breekt dit jaar twee weken eerder aan dan normaal. Reden genoeg om de drie lekkerste aspergerecepten voor je op een rij te zetten.
3 x nét even andere aspergerecepten om je vingers bij af te likken
Eet je ze traditioneel met ei, ham, krieltjes en Hollandaisesaus of gaat jouw voorkeur uit naar een andere variant?
Asperges
De Nederlandse aspergetelers verwachten dat de eerste asperges al eind maart uit de grond gestoken kunnen worden. Dat is twee weken eerder dan gebruikelijk. In de toekomst zal dat eerder regel dan uitzondering zijn. Ook zijn de asperges minder dik. De groente zet tijdens echt koude dagen energie om in suikers, waardoor hij in dikte toeneemt. Door de opwarming van de aarde is dat steeds minder het geval. Gelukkig neemt alleen de omvang af en blijft de smaak hetzelfde. En daarom zetten wij de drie lekkerste ‘Witte Goud’ recepten voor je op een rij:
Cupcake
Ben je net als wij ook zo dol op asperges, maar wil je dit jaar nét even iets anders op tafel zetten? Kies dan voor de hartige asperge-cupcake. Kluts twaalf eieren en voeg daar 150 gram kaas en ham aan toe. Snijd daarna 200 gram asperges in stukjes van ongeveer 4 cm en roer die door het eimengsel. Voeg vervolgens kruiden, zout, peper en crème fraîche toe naar smaak en giet het eimengsel dan in een cupcake bakvorm. Laat dit 20 minuten op 200 graden (hetelucht) garen et voilà. Smullen maar.
Kroketten
Wat is lekkerder dan kroketten? Precies, kroketten van asperges. Je neemt 400 gram witte geschilde asperges, 200 gram van jouw lievelingsham, 550 ml volle melk, 150 gram gezeefde bloem, 100 gram roomboter, 50 gram peterselie, twee eieren, een goede snuf peper en zout en een pak paneermeel. Kook de asperges tien minuten en bewaar het kookvocht. Snijd zowel de helft van de ham als de asperges in kleine stukken en pureer de andere helft. Verwarm dan de melk in de pan en voeg het kookvocht daaraan toe. Mix nu de gesnipperde ham en asperges met de melk en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Smelt nu de boter in een andere pan. Bak de gesnipperde ham en asperge en voeg vervolgens de gepureerde helft toe. Laat dit twee uur afkoelen en rol dan mooie kroketjes die je onderdompelt in paneermeel. Voor het beste resultaat laat je home made kroketten minimaal een uur opstijven in de ijskast. Frituren maar! Dat doe je ongeveer vier minuten op 175 graden.
Twist
Ben jij dol op de traditionele variant, maar wil je net even iets anders? Vervang de ham dan eens voor gerookte zalm of rode biet. Of omwikkel je asperges met serranoham. Voor een crispy bite leg je ze nog even 20 minuten in de oven op 100 graden. Je likt je vingers er bij af.