Tegenwoordig reiken verschillende oppasvormen voor kinderen verder dan alleen de crèche of de BSO. Het in huis nemen van een au pair die gezinnen ondersteunt met kinderverzorging en huishoudelijke taken is anno 2024 een populair alternatief in Nederland.
Van kosten tot regelgeving: zes vragen over au pairs in Nederland
Ellen Heesen-Hiemstra, directeur van House o Orange Au Pairs, vertelt aan LINDA. alles over au pairs en hun werkzaamheden.
Wat is een au pair?
Een au pair is een jongvolwassene die maximaal twaalf maanden bij een gastgezin verblijft. In ruil voor kost, inwoning en zakgeld helpt een au pair met lichte huishoudelijke taken en kinderopvang. “Een au pair mag niet gehuwd zijn, moet voldoen aan bepaalde medische eisen, mag geen zorgplicht hebben voor eigen kinderen en mag geen strafblad hebben in het land van herkomst of in Nederland. Zelf vind ik het belangrijk dat iemand gemotiveerd is om met kinderen te werken. Je moet mensen willen helpen en een bepaalde dienstbaarheid beheersen. Denk bijvoorbeeld aan meiden die de verpleging in gaan.”
Waarom zijn au pairs een populaire oppasvorm?
Volgens Heesen-Hiemstra is er in 2023 een sterke stijging in de vraag naar au pairs. “Toen had onder andere de afnemende capaciteit van kinderdagverblijven hier invloed op.” CBS-gegevens bevestigen een afname van 65 procent in de opvangcapaciteit tussen 2021 en 2023. “Dit jaar is de vraag daarentegen weer gestabiliseerd, maar uiteraard zet de groei van vorig jaar wel door. Als mensen beginnen aan een au pair stoppen ze er niet snel mee.” De vraag wordt verklaard door het grote aantal expats in Nederland. “Zij komen hier tijdelijk voor hun werk en hebben daarom vaak behoefte aan een au pair”, zegt de directrice.
Wat zijn de voordelen van een au pair?
“Een van de belangrijkste voordelen is dat het gaat om één vast persoon. Je kan een type mens kiezen dat bij je past en diegene is er altijd om te helpen. Zo kan een au pair vroeg beginnen, biedt het de mogelijkheid om je kind meertalig op te voeden én kent een au pair je kinderen door en door. Daarnaast loop je niet het risico dat iemand plotseling opzegt en je geen oppas meer hebt. Vervanging vinden kan tegenwoordig best moeilijk zijn.”
Ze vult aan: “Ook ben ik een enorme feminist dus vind ik het belangrijk dat vrouwen kunnen werken én kinderen kunnen hebben. Met een au pair valt dit gemakkelijk te realiseren en kunnen vrouwen een leuk en sociaal leven blijven leiden.” En hoe zit dat met de au pairs zelf? “Zij genieten van hun vrije tijd in Nederland en leren onze cultuur kennen. Ook blijft de band met het gastgezin na vertrek in veel gevallen sterk. Soms gaat een gezin op latere leeftijd op huwelijksbezoek bij hun au pair, of vernoemen ze zelfs een kind naar diegene. Het is een mooi initiatief om culturen met elkaar te verbinden.”
Hoeveel kost een au pair?
Heb je geen dikke portemonnee nodig voor een au pair? “Dat valt mee. Meestal ben je zo’n 800 euro per maand kwijt. Dit, omdat de meeste au pairs van ver komen en een visum en ticket nodig hebben. Een EU-au pair kan goedkoper uitvallen, denk aan ongeveer 600 euro. Deze blijven echter nooit lang en EU-au pairs komen over het algemeen minder voor.”
Kinderopvang kost heel vaak meer dan de landelijke maximumprijsLees ookWie kiezen er voor een au pair?
De meeste klanten komen uit plaatsen die als ‘welvarend’ worden bestempeld, zoals het Gooi, Heemstede, Aerdenhout en Amsterdam. “Het is zeker niet alleen voor hen weggelegd. Zo kan een au pair alleenstaande moeders of veelwerkende stellen écht uit de brand helpen. Ook voor mensen waarvan er geen familie in de buurt woont om op te passen biedt het een uitkomst.” De doelgroep is daarom uiteenlopend. “Onze klanten zijn zeker niet alleen maar hoogopgeleid. Tuurlijk zijn het ook veel artsen en bankiers, maar het hangt af van het aantal uren dat iemand besteedt aan een baan. In een gezin met een ‘traditionele‘ rolverdeling zul je niet snel een au pair treffen, want dan is één ouder gewoon thuis.”
Hoe ziet de Nederlandse regelgeving eruit?
Nederland is uniek in haar regelgeving over au pairs. “Ons land is erg gereguleerd. We hebben een heel mooi programma en een strakke wetgeving in vergelijking met omliggende landen. Zo worden zowel de gezinnen als de au pairs beschermd. Tóch heeft ons programma ook nadelen. Zo krijgen au pairs in Nederland maar 340 euro zakgeld. Dit is écht heel weinig, daarom doen we al jaren pogingen om dit op te hogen. In België krijgen au pairs 450 euro en in Amerika zelfs een minimum uurloon. Buiten dat moeten we blij zijn met een goed gerealiseerd programma, want zo hou je illegale en ongecontroleerde werkzaamheden onder de duim.”
Beautynezz' Joy doet samen met déze influencers mee aan 'Au Pairs VIPS'Lees ook