Het Noorse parlement wil een minimumleeftijd van 15 jaar instellen om op sociale media te mogen. Ook Australië test technologie waarmee de platforms kunnen worden verboden tot een bepaalde leeftijd, schrijft NOS.
Hoe nuttig is dat?
Kinderen op sociale media
An sich is het goed om kritisch te zijn op de leeftijd waarop je kinderen op sociale media toelaat, zei media-expert Bert-Jan Pleijsier van Mediawijzer eerder tegen LINDA. “Je kunt wel met de hype mee willen, maar vraag je af of je kind in zijn ontwikkeling daar wel baat bij heeft. Een kind van 10 tot 14 jaar is nog volop in ontwikkeling. Ze zijn hun identiteit nog aan het vormen. Als een kind dan alleen maar de mooie plaatjes van een ander ziet, dan doet dat iets. Want de realiteit is vaak lastiger. Die leeftijdsgrens is er niet voor niets.”
Pleijsier doelt op de leeftijdsgrens die platforms zelf hanteren voor gebruikers. Op Instagram, TikTok en Snapchat ligt die op 13 jaar. Ook hebben Instagram, Facebook, WhatsApp, Google en YouTube de regel dat kinderen jonger dan 16 jaar toestemming van hun ouders nodig hebben. Daar wordt alleen nauwelijks op gecontroleerd, onder meer doordat overheden daar weinig op hebben aangedrongen. Vaak kunnen kinderen dus gewoon een andere geboortedatum invullen.
Dialoog
Met de meeste sociale media is weinig mis, vindt de media-expert, “maar het gaat om de onbeschermde wereld daarachter.” Hij noemt onder meer cyberpesten en (adres)gegevens delen als potentieel risico. En: “Je ziet steeds meer kinderen die een verslaving op mediagebied ontwikkelen, waardoor ze bepaalde ontwikkelingsfases niet doormaken. Ook ontwikkelen ze executieve functies als plannen, organiseren en het reguleren van emoties minder goed.”
Hoe je dat voorkomt? Pleijsier hamert vooral op een dialoog met je kind. “Dat begint bij afspraken maken. Je kunt apps zo instellen dat er een tijdslimiet op zit en dat je een notificatie krijgt als de limiet bereikt is. Dat geeft je weer een contactmoment met je kind. En als een kind altijd om toestemming moet vragen, dan heb je automatisch een gesprek.”