Hoe voelt het als je ouders gescheiden zijn en je telkens weer je spullen moet pakken om te wisselen tussen huizen? Tatum Dagelet weet het als kind van gescheiden ouders als geen ander. In Van Vader naar Moeder Bijzondere Dagen gaat ze op pad met kinderen die hier middenin zitten.
Tatum Dagelet 'begrijpt pijn' van kinderen met gescheiden ouders: 'Ik wil ze een stem geven'
“Het allergrootste ding is dat je altijd één ouder moet missen, dat is het lastigst”, vertelt Dagelet aan LINDA.
Tatum Dagelet
In Van Vader naar Moeder stapt de presentatrice met kinderen van gescheiden ouders in de auto om met hen in gesprek te gaan over hoe dit is. In de special Bijzondere Dagen doet ze dit op dagen die net even anders zijn dan normaal.
“Het gaat dus om bijzondere dagen waarbij kinderen moeten wisselen. Zo’n wisseldag is natuurlijk al beladen. Maar bij een bijzondere dag is het helemaal spannend. Omdat je ouders er bijvoorbeeld alle twee zijn, of omdat het gevoelig ligt of extra ingewikkeld wordt. Ik heb zelfs iemand in de auto dit seizoen die op haar eigen verjaardag gewisseld wordt. Dat vond ik wel heel bijzonder.”
Met haar persoonlijke ervaringen op dit gebied komt Dagelet een aantal jaar geleden op het idee voor dit tv-programma. “Ik weet zelf hoe het is, dus ik wilde daar heel graag iets mee doen. Ik wilde deze kinderen een stem geven en tegelijkertijd begrijp ik hun pijn, dus het is heel herkenbaar. De verhalen raken me, maar het doet me ook denken aan mijn eigen verleden en de dingen waar ik zelf tegen aanliep.”
Nieuw seizoen
Ze geeft ons alvast een voorproefje van het nieuwe seizoen. “Er is bijvoorbeeld een jongetje dat een atletiekwedstrijd heeft. Zijn vader komt eindelijk voor het eerst kijken, want die woont een stuk verder weg. Dat is best moeilijk. Ook is er een jongen die met zijn vader naar een heel andere provincie verhuist. Zijn ouders hebben hem zelf de keuze gegeven waar hij het liefst fulltime zou willen wonen. Ik vind het heel dapper dat hij die keuze heeft kunnen maken zonder dat hij een loyaliteitsconflict voelde.”
Maar Dagelet kent ook de andere kant. Zelf is ze gescheiden van radio-dj Ruud de Wild, met wie ze samen dochter Toy Travis (21) heeft. Of ze daardoor ook de kant van de ouders beter begrijpt? “Soms wel, maar soms ook zeker niet. Wat ik heel lastig vind – en dat heb ik zelf ook weleens meegemaakt – is bijvoorbeeld dat ouders voornamelijk aan zichzelf denken met Kerst of vakanties. Het gaat niet om jou, denk aan wat leuk is voor je kind. Als een kind met één van de ouders op wintersport gaat, waardoor de ander alleen is met Kerst, denk dan juist aan hoe leuk dit is voor het kind. Het gaat niet om de ouder.”
Ook vindt Dagelet dat sommige ouders wat beleefder met elkaar mogen omgaan. “Bij sommige ouders denk ik echt: doe normaal tegen elkaar. Je hoeft geen beste vrienden te zijn, maar als je normaal kan doen is dat al prettig voor het kind.”
Kinderen gescheiden ouders vaak de dupe van gedoe over vakantie: 'Hoe wil je dat je kind later terugkijkt?'Lees ook“Voor kinderen is het wisselen al veel”, vervolgt Dagelet. “Elke keer hun tas pakken, weer naar een ander huis en daar weer moeten wennen. Het is voor een kind behoorlijk lastig om elke keer in een nieuw huis te zitten. Ouders zijn snel geneigd te zeggen dat kinderen toch wel flexibel zijn, maar dat is niet altijd een gegeven. Elk kind is anders. Hoe zou jij het vinden als je elke week, of om de twee à drie dagen in een nieuw huis zit, terwijl je net gewend bent?”
‘Waarom wisselen ouders niet?’
Dat moet ook anders kunnen, vindt ze. “Daar wordt veel te makkelijk over gedaan. Als je erover nadenkt, is het eigenlijk stom dat de ouders niet wisselen. Dat zou veel logischer zijn. Zij hebben de keuze gemaakt om ooit een kind te hebben, en ook de keuze gemaakt om uit elkaar te gaan. Waarom moet een kind dan wisselen? Dat is oneerlijk. Maar goed, als ouders moet je ook wel echt een goede band hebben, wil je dat kunnen. Dus dat merk ik vooral, dat kinderen het wisselen en het wennen heel moeilijk vinden. Maar het allergrootste ding is dat je altijd één ouder moet missen. Dat is het lastigst.”
Veel kinderen hopen dat hun ouders ooit weer bij elkaar komen, merkt de presentatrice op. “Zelfs als ze het goed kunnen vinden met hun bonusmoeder of vader. Dan is de allerdiepste wens tóch dat de ouders weer bij elkaar komen.” Verrassend, vindt Dagelet. “Zelf heb ik dat nooit gehad, en mijn dochter ook niet. Ik vond dat best een eyeopener, maar ik denk dat kinderen er misschien op doelen dat ze simpelweg hopen dat ze wat vaker dingen samendoen. Even tijd alleen, met beide ouders.”
Van Vader naar Moeder
Ze hoopt dat kinderen door Van Vader naar Moeder Bijzondere Dagen meer gaan praten met hun ouders. “Spreek je eigen behoeftes en wensen uit, zodat ouders daarnaar kunnen luisteren. Als zij de regeling anders willen zien, hebben kinderen daar recht op. Ouders moeten er alles aan doen om dat voor elkaar te kunnen krijgen. Wat betreft ouders, check of je kind oké is met de regeling. En een heel belangrijke: zet je kind niet in als boodschapper. Communiceer als ouders met elkaar, en laat je kind daarbuiten.”
Vanaf 27 oktober kijk je ‘Van Vader naar Moeder Bijzondere Dagen’ om 17.25 uur op NPO3.
Hugo (10) vertelt in 'Van Vader naar Moeder' hoe gescheiden ouders weer bij elkaar kwamenLees ook