Een pakje per dag. Dat rookte Hennie (63), zelfs nadat ze al meerdere pogingen had gedaan om haar nicotineverslaving te overwinnen. Tot ze acupunctuur ontdekte.
Acupunctuur tegen roken: niet bewezen, maar sommige ex-rokers zweren erbij
De naaldjes in haar oor bleken namelijk dé oplossing om het snakken naar een sigaret te stoppen.
Verslaafd
“Ik rookte als een malle”, vertelt Hennie. “Als ik in bed lag dan stonken mijn haren zo naar rook. En mijn vader werd ziek. Hij moest stoppen met roken, maar had het daar moeilijk mee.” Na twee verwoede stoppogingen blijft Hennie terugvallen in haar oude patroon. Totdat haar collega’s acupunctuur aanraden.
Ze besluit een poging te wagen. “Waarom wil je stoppen?” vraagt de acupuncturist. “Vanwege de stank en mijn zieke vader”, antwoordt Hennie. De acupuncturist zegt die motivatie te versterken met de behandeling. Hij kan Hennie niet zomaar laten stoppen met roken, maar haar motivatie wel dusdanig vergroten dat ze haar nicotinebehoefte onder controle houdt.
Met succes. Na die ene behandeling raakt Hennie nooit meer een sigaret aan. “In de jaren na de behandeling vond ik de stank van een sigaret zo onverdraaglijk dat ik niet eens naast een roker kon zitten.”
Acupunctuur tegen roken
Bij een acupunctuurbehandeling worden naaldjes op specifieke acupunctuurpunten in de huid geplaatst. Bij Hennie was dat bijvoorbeeld in haar oorschelp. Volgens de klassieke Chinese uitleg beïnvloeden die naaldjes de energiestromen in het lichaam. Door de acupunctuurpunten te stimuleren kunnen lichaamseigen stoffen vrijkomen die het zelfherstellend vermogen stimuleren en ontwenningsklachten verminderen.
Volgens het Trimbos-instituut is acupunctuur geen bewezen effectieve methode om te stoppen met roken. “Er is niet voldoende wetenschappelijk bewijs. Acupunctuur is een alternatieve methode. Het zou ontwenningsverschijnselen zoals onrust en trek verminderen”, aldus een persvoorlichter van het instituut.
Maar volledig afraden doen zij het niet: “Iedereen stopt op z’n eigen manier. En sommige rokers hebben daarbij baat aan een alternatieve methode. Wanneer iemand zelf vertrouwen heeft in deze methode zou dat best kunnen helpen.” Wel is het zo dat alternatieve methoden meestal niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. “Bij sommige verzekeraars zitten die alternatieve methoden in een aanvullende verzekering. Het is dan ook zinvol dat vooraf uit te zoeken.”