Als het buiten guur en koud is, moet je extra goed voor jezelf zorgen. Immers, de meeste warmte komt van binnen. En we zijn ook gewoon dol op lekker eten. Met dit ‘Wat eten we’-weekmenu duik je het liefst meteen de keuken in.
Winterse recepten om warm van te worden: gehaktballen met witlof en champignons
Vandaag op je bord, gehaktballen met witlof en champignons. En zó maak je het:
Planning
Bereidingstijd 30 min
Oventijd 30 min
Totale tijd 60 min
Ingrediënten
1 kilo stamppotaardappelen (uit de koeling)
45 g roomboter
2 el olijfolie
250 g champignons
4 slagersgehaktballen (schaal 8 stuks)
5 el bloemenhoning
600 g witlof
15 g platte peterselie
2 el grove mosterd
bakpapier
aluminiumfolie
Aan de slag
Verwarm de oven voor tot 220 ˚C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de aardappelen in plakjes van 0,5 cm dik en doe ze in een kom. Smelt 30 g boter met 1 el olie in een braadpan en schenk de helft van de gesmolten boter bij de aardappelplakjes. Breng op smaak en schep om zodat alle plakjes bedekt zijn met boter. Verdeel de aardappelplakjes over de bakplaat. Rooster in 25-30 min. in de oven knapperig. Schep ze halverwege de baktijd om.
Bak de gehaktballen in de braadpan in 5 min. rondom aan. Veeg intussen de champignons schoon, snijd ze in vieren, voeg toe en bak mee. Draai het vuur laag, voeg een scheutje water toe en braad de gehaktballen met het deksel schuin op de pan in 12-15 min. gaar. Schep regelmatig om.
Verhit de rest van de boter met de rest van de olie en 4 el honing in een koekenpan. Halveer het witlof in de lengte. Leg het witlof met de snijkant naar onderen in de pan. Bak in 5 min. gaar tot het witlof lichtbruin kleurt. Keer en bak nog 1 min.
Snijd de peterselie fijn. Haal de gehaktballen uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Blus de pan af met een scheutje water en roer met een houten lepel de aanbaksels los. Voeg de mosterd, twee derde van de peterselie en de rest van de honing toe. Roer door en breng op smaak.
Verdeel de aardappelplakjes, witlof en gehaktballen over 4 borden. Schep de jus met champignons over de ballen en garneer met de rest van de peterselie. Eet smakelijk!
Meer recepten
Maak het jezelf makkelijk en voorkom keuzestress door je weekmenu in een keer compleet te maken met :
- Gado gado met vega kipstukjes
- Macaroni met kaas
- Zalmsalade met krieltjes en biet
- Zuurkoolsoep met hotdogs
Bekijk hier alle recepten uit het ‘Wat eten we’-weekmenu.